De zorgbonden zijn het zat en zullen maatregelen treffen om de staat te dwingen alle gemaakte afspraken na te komen. Dit stelde Lloyd Pool, voorzitter van de bond bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), donderdag tijdens een persmoment in het bondsgebouw van de vakorganisatie.
Volgens Pool heeft de overheid financiële toezeggingen gedaan die nog steeds niet zijn nagekomen, met name de uitbetaling van diverse toelagen aan zorgmedewerkers. De vakbonden van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en het Mungra Medisch Centrum (MMC) bundelen hun krachten in deze strijd.
Pool benadrukt dat de overheid enkel vertragingstactieken toepast en dat de zorgsector, als enige essentiële dienst, nog steeds geen eigen loonreeks heeft. Hij wijst erop dat de problemen begonnen na de overeenkomst over overbruggingstoelagen, die tot veel commotie heeft geleid.
Volgens Valery Pique, ondervoorzitter van de bond bij PCS, is de situatie nu in een kritieke fase beland. “Met deze bundeling willen we een krachtig signaal afgeven. We kunnen niet langer afwachten en brieven schrijven. Daarom hebben we ervoor gekozen om de pers in te schakelen”.
Pique stelt dat de bonden niet langer bereid zijn water bij de wijn te doen. “We hebben gezegd: genoeg is genoeg. Vandaag moet de kogel door de kerk”. Ze benadrukt dat de vakorganisaties helderheid willen over de achterstallige financiële middelen die nog uitbetaald moeten worden. Ook wil ze dat de samenleving begrijpt hoeveel geduld en opofferingen dit proces van de bonden vraagt. “Het water is erg troebel. Zorgwerkers worden er zelf ziek van dat er nog steeds geen duidelijkheid is.”
De bonden zullen een Algemene Leden Vergadering houden welke stappen of acties ondernomen zullen worden. Zaterdag 15 maart zullen de bonden hun ALV houden en maken zij daarna bekend welke stappen zij zullen ondernemen. Wat wel duidelijk is dat ze deze behandeling niet meer zullen pikken.