“De bonden waarover ik de leiding heb, zullen niet meer onderhandelen met de minister”, zegt bondsvoorzitter Imro Edam, die de bonden van het s’ Lands Hospitaal, Diakonessenhuis en Streekziekenhuis Wanica, Marwina en Atjoni onder zich heeft.
Edam zegt dat hij en zijn leden het vertrouwen in de minister hebben opgezegd. Er wordt niet naar de bonden geluisterd en de minister stapt steeds naar de rechter om zaken door te drukken. “We praten dus niet meer met hem”, benadrukt hij nog eens. Als er zaken zijn die aangepakt moeten worden, dan zal de vicepresident of president benaderd worden. Woensdag is er overleg geweest tussen de zorgbonden en het onderhandelingsorgaan na tussenkomt van vicepresident Ronnie Brunswijk. Door de bonden zijn er stukken overlegd aan het onderhandelingsorgaan dat drie dagen de tijd heeft gevraagd om dit te bestuderen en tot een besluit te komen.
De zorgbonden en het ministerie zijn al een tijdje in een dispuut over het uitbetalen van de overbruggings-, behoud- en wervingstoelage aan het personeel. De regering heeft over de maand juli verzuimd om deze toelagen aan de zorgmedewerkers te betalen, omdat er in die maand vakantiegeld is uitgekeerd aan ambtenaren en hun gelijkgestelden. Volgens de bonden heeft het vakantiegeld niets te maken met de overbruggings-, behoud- en wervingstoelage.
De bonden hebben afspraken met de regering over het uitbetalen van deze toelagen aan het zorgpersoneel, totdat er een loonreeks geïmplementeerd is. Hij legde verder uit dat de koopkrachtversterking een vast bedrag is, maar die overbruggingstoelage is minimaal een bedrag van SRD 3500 en maximaal SRD 7000. “Dan hoe kun je praten over een koopkracht.” De overbruggingstoelage is een voorloper op de nieuwe loonreeks. “Dus de overbruggingstoelage is helemaal geen koopkrachtversterking”, legde hij nogmaals uit.