Uit data van 2019 blijkt dat Suriname een van de hoogste suïcidepercentages in de regio heeft. Met 25,9 suïcides per 100.000 inwoners is dit het op een na hoogste percentage in de regio.
Hierin is er volgens de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) geen verandering gekomen. “In de regio van de Amerika’s is zelfmoord een aanzienlijk volksgezondheidsprobleem dat omgeven is door stigma, mythes en taboes. Jaarlijks stierven tussen 2015 en 2019 meer dan 93000 mensen door zelfmoord. Het regionale zelfmoordcijfer steeg met 17 procent tussen 2000 en 2019, waarbij de Amerika’s de enige regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn die in deze periode een toename liet zien.” Zo laat de regionale gezondheidsorganisatie optekenen.
In antwoord hierop hebben PAHO en het ministerie van Volksgezondheid gezamenlijke trainingen en ondersteuning gelanceerd voor eerstelijnsgezondheidswerkers, gericht op het voorkomen van zelfbeschadiging en zelfmoord. Deze inspanningen omvatten vroege detectie, effectief beheer en het vergroten van bewustzijn. PAHO, die onder de paraplu van de WHO functioneert, heeft verder technische en financiële ondersteuning geboden voor een diepgaande situatieanalyse en het versterken van de monitoring van zelfverwonding en zelfmoord.
Op 21 mei 2024 organiseerde de gezondheidsorganisatie een workshop in het Courtyard by Marriott Hotel. Volksgezondheiddirecteur Rakesh Gajadhar Sukul gaf aan dat het samenwerken met PAHO Suriname een kans biedt om “aanzienlijke vooruitgang” te boeken op het gebied van suïcidepreventie. “Vooral mensen die het mentaal moeilijk hebben kunnen worden geholpen. Een specifiek actieplan is vereist, zo kunnen we situaties voorkomen die kunnen leiden tot zelfmoordgevoelens.”
Fauzia Poese, consultant van de PAHO in Suriname, vindt het hoog tijd voor een geïntegreerd plan voor zelfmoordpreventie in Suriname. Poese is. “We moeten samenwerken om suïcidegevallen te verminderen met het oog op het VN-duurzame ontwikkelingsdoel voor goede gezondheid en welzijn.” De PAHO/WHO biedt technische en financiële ondersteuning om een situatieanalyse van zelfbeschadiging en zelfmoord uit te voeren om de te implementeren LIVE LIFE-interventies te informeren en de zelfbeschadiging en zelfmoord surveillance te versterken. De conceptversie van de situatieanalyse werd geproduceerd op basis van voorlopige gegevens die werden verzameld met behulp van verschillende informatiebronnen die werken aan zelfmoordpreventie en -bestrijding.
De PAHO ondersteunt Suriname al jaren op het gebied van zelfmoordpreventie. In 2021 heeft de organisatie (PAHO) op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid twee trainingen vertaald naar het Nederlands om die begrijpelijker te maken voor Surinamers. Eén van de trainingen is in 2022 verzorgd in Nickerie. De aanleiding daartoe was het groeiende aantal suïcidegevallen in het rijstdistrict. De training ‘Preventie van Zelfbeschadiging/Suïcide: versterking van Eerstelijnszorgverleners’, als ook de training ‘Psychologische Eerste Hulp (PEH) bij Rampenbeheersing in het Caribisch gebied’, zijn vooralsnog beschikbaar op de virtuele campus website van de PAHO.