De padvinderij speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jeugdigen, waarbij waarden zoals teamwork, leiderschap, zelfredzaamheid en respect voor natuur en medemens worden bijgebracht.
In Suriname heeft de padvinderij al honderd jaar een onmisbare bijdrage geleverd aan de vorming van jongeren tot verantwoordelijke en betrokken burgers.
Op 29 juli aanstaande viert de padvinderij in Suriname haar honderdjarig jubileum, een mijlpaal die met grootse activiteiten zal worden gevierd. Ter ere van dit bijzondere moment bereidt Boy Scouts Suriname een Nationaal Kamp voor, waarin padvinders uit het hele land samen zullen komen om deze historische gelegenheid te markeren.
Wilgo Koster, Hoofdkwartier Commissaris voor Verkenners, benadrukt het belang van deze viering en de toekomstvisie van de organisatie. “Het honderdjarig bestaan is niet alleen een moment van terugblikken, maar ook een kans om vooruit te kijken”, zegt hij. “We willen de padvinderij een nieuwe impuls geven en hopen dat dit jubileum meer jongeren inspireert om zich bij ons aan te sluiten. Door meer padvinders te hebben kunnen we bijdragen aan een betere samenleving.”
Het Nationaal Kamp zal een divers programma bieden, met activiteiten die de kernwaarden van de padvinderij belichten. Van uitdagende outdoor-avonturen en teamopdrachten tot workshops over duurzaamheid en gemeenschapsdienst, het kamp belooft een onvergetelijke ervaring te worden voor alle deelnemers.
“Ons doel is om de padvinderij niet alleen te vieren, maar ook te versterken”, aldus Koster. “We willen dat meer jongeren de kans krijgen om de voordelen van het padvindersbestaan te ervaren en te leren hoe zij positief kunnen bijdragen aan hun gemeenschap.” Ter voorbereiding op deze “grote jubileumdag” is er een vergadering gehouden met jongeren. “De dag is ook bedoeld voor jongeren.
De padvinderij biedt hen de ruimte om zich te ontwikkelen en vaardigheden te leren die hen door de samenleving helpen.” Koster benadrukt het belang van het luisteren naar de verwachtingen van jongeren. “Jongeren hebben een andere kijk op zaken, dus hun betrokkenheid is cruciaal.
Er zijn veel interessante voorstellen gedaan, die we verder zullen uitwerken.” Het doel is om tussen de 700 en 1000 kinderen te laten kamperen tijdens dit Nationaal Kamp. De leiding van de Boy Scouts wil zich verder inzetten voor de renovatie van het hoofdkwartier ‘Weest Paraat’.