Het 150ste Hindostaanse immigratie jaar is ingeluid middels het planten van 150 bomen en bloemen. Dit heeft de Organisatie Hindoe Media (OHM) in samenwerking gedaan met de Indiase ambassade en de ministeries van Openbare Werken (OW) en Landbouw Veeteelt & Visserij (LVV) om respect te bewijzen aan de natuur.
Radjen Baldew, waarnemend voorzitter van de OHM, zegt dat het planten van deze bomen ook symbool staat voor 160 jaar afschaffing van de Slavernij en 170 jaar Chinese Immigratie. De OHM wil niet alleen stilstaan bij de 150ste herdenking van Hindostaanse immigratie, die op 5 juni 2023 herdacht zal worden, omdat zij gelooft dat landbouw de diverse bevolkingsgroepen naar Suriname heeft gebracht.
Het gaat om 150 Rubybloemen en Groenhartbomen die op de berm langs de Dr. Sophie Redmondstraat zijn geplant. Het planten begon voor het kantoor van de Indiase ambassade en loopt vanaf de rotonde nabij het Academisch Ziekenhuis tot de Van Idsingastraat.
Baldew zegt dat dit jaar bijzonder is voor de diverse bevolkingsgroepen in Suriname, omdat het een jubileumjaar is voor de Chinezen, Afro-Surinamers en Hindostanen. Zo een bijzonder moment mag daarom niet zonder een blijvende gedachte voorbijgaan. Het planten van de 150 bomen is daarom naar zeggen van hem ook een herdenking aan onze grootouders.
De Indiase ambassadeur, Shankar Balachandran, geeft aan dat de ambassade dit initiatief stimuleert, omdat het de natuur zal zijn die de mensheid zal beschermen. Ook wijst hij erop dat het planten van bomen helpt tegen klimaatverandering. Eerder heeft de ambassade al initiatieven genomen om bomen te planten. Balachandran zegt dat hij zoveel mogelijk burgers wil betrekken in het proces om klimaatverandering tegen te gaan.
OW-minister Riad Nurmohamed wees erop dat zijn departement het groen beleid ondersteunt en daarom is hij ingenomen dat in verband met het jubileumjaar er bomen geplant worden. Hij stimuleert een ieder om dit voorbeeld over te nemen. Hij wees er ook op dat straten veel aantrekkelijker zullen zijn, als er bomen staan. Dit zal niet alleen het geval zijn voor de Surinamer, maar volgens Nurmohamed zal ook de toerist blij zijn met het mooie groen over straat. Samen met de afdeling Openbaar Groen wil hij nagaan of er ook op scholen enkele bomen geplant kunnen worden.
LVV-minister Prahlad Sewdien zegt het komisch te vinden hoe de Hindostaanse voorouders 150 jaar geleden naar Suriname zijn gekomen om bomen te kappen om zo het land te gebruiken voor landbouw doeleinden. En nu na drie generaties het nageslacht juist bomen gaat planten om de natuur te beschermen. Dit wil volgens hem zeggen dat er een verandering optreedt, om het land dat beschikbaar is, te behouden voor komende generaties.
Baldew benadrukte dat met het planten van de bomen er niet alleen een bijdrage wordt geleverd aan de beïnvloeding van klimaatverandering, maar moeder aarde ook wordt bedankt voor haar zegen aan de voorouders die heel hard hebben gezwoegd op de plantages. Hij benadrukt dat hierdoor het nageslacht nu de zoete vruchten van kan plukken.