Wat begon als een vriendendienst, groeide uit tot een kleine onderneming die redelijk wat oplevert.
“Een goede vriendin van mijn man die in het buitenland woont wilde vorig jaar graag awara. Ongeschilde awara’s zijn zwaar en kunnen als ze te lang onderweg zijn uitdrogen. Ze stelde toen voor dat wij het moesten ontpitten, insuikeren, invriezen en het daarna moesten opsturen”. Dat was het begin van Nativa’s sukru awara.
Nadat de eerste pakken waren opgestuurd, begon ze haar product op Facebook te promoten. Vanwege het gemak dat haar product biedt, had ze al gauw geen handen genoeg om alle bestellingen aan te nemen. De eerste bezendingen waren wat wij standaard kennen; awara met of zonder suiker. Alida Marengo, de creatieve 40-jarige onderneemster, gaf hieraan gauw een extra twist en begon ook met awara in honing.
Ondanks ze een goede lokale afzet heeft, is haar focus toch meer op het buitenland omdat awara daar moeilijker te verkrijgen is. Per week exporteert ze ongeveer acht dozen van twintig kilo. Haar onderneming heeft dus in de afgelopen periode dat luchtvracht even stil lag behoorlijk verlies geleden. Momenteel zijn de pakjes awara van Nativa lokaal alleen bij haar te verkrijgen. Vanaf 12 februari zal zij elke zondag ook op bestelling leveren. De gedreven jonge vrouw doet de verwerking samen met haar man. “We hebben nog meer in petto met dit product, maar wat dat precies is houden wij nog even als verrassing. De mensen mogen ons blijven volgen” zegt zij.
Alida is moeder van vier kinderen. Stilzitten is voor haar helemaal geen optie. “Mijn man en ik zijn bezige bijen. Altijd bezig met iets anders. Awara is een seizoen vrucht, dus na dit seizoen hebben wij al iets anders op schema”.
Rondrijden in de buurt om de zelf geplante groenten en aardvruchten te verkopen en het verkopen van nieuwe en tweedehandse kleding zijn twee van haar andere inkomstenbronnen. Zolang het seizoen voor awara niet voorbij is zal zij echter de meeste tijd en aandacht stoppen in het verwerken hiervan om zoveel als mogelijk te voldoen aan de vraag hiernaar, in zowel binnen als buiten Suriname.