President Dr Mohamed Irfaan Ali heeft scherpe kritiek geuit op de meest recente gegevens van Transparency International (TI) in haar Corruptieperceptie-index over Guyana.
Guyana staat op plaats 92 van de 180 landen, met een score van 39 op 100 in de index. Tijdens een live-uitzending op donderdag betwistte de president de gegevens in het rapport, omdat deze volgens hem geen empirisch bewijs bevatten en hij vroeg zich af welke bronnen zijn gebruikt.
De president stelde dat het rapport is samengesteld door een “vermoeide bril”, gebaseerd op het gekleurde verhaal van oppositiefiguren. Hij vroeg zich ook af hoe het rapport de huidige transparantie en handhaving in het land als “zeer laag” kan bestempelen, terwijl het vorige APNU+AFC-bewind juist werd gekenmerkt door talloze onethische daden.
“Stel je voor: in 2020 had je een regering die illegaal aan de macht was, een regering die een motie van wantrouwen en gerechtelijke uitspraken negeerde, een regering die meer dan $600 miljard uitgaf zonder parlementair toezicht”, herinnerde hij het publiek.
Verontwaardigd voegde hij toe: “Zij kregen een hogere ranking voor die periode, de ergste in onze geschiedenis. Nu krijgen meer mensen boetes, meer mensen worden vervolgd door CANU, meer mensen worden disciplinair aangepakt in overheidsinstanties, maar onze score daalt. Wat is dit voor onzin? Welke kwaadaardigheid en desinformatie is dit?”
Hij benadrukte dat de Corruptieperceptie-index gebaseerd is op perceptie, niet op feitelijke data. Als voorbeeld noemde hij dat de coalitieregering een implementatiegraad van 89% had voor projectvergunningen, terwijl de PPP/C-regering op 97% zit.
De president wees op de politieke motieven achter het rapport door de betrokkenen te analyseren, zoals voorzitter Fred Collins, die een rechtszaak had aangespannen tegen de Environmental Protection Agency (EPA) van Guyana, en Dr Rishi Thakur, een voormalig lid van de Alliance for Change (AFC). “Dit zijn de mensen waarop de perceptie-indicatoren leunen”, zei hij.
Hij verwonderde zich erover dat een regering die een US$18 miljoen tekenbonus van ExxonMobil probeerde te verbergen, een hogere score kreeg. “Perceptie dient een bepaald doel. Ik geef jullie de feiten”, aldus de president.
Hij verwees naar objectieve rapporten, zoals dat van de Caribbean Financial Action Task Force (CFTAF), dat Guyana de Best Regional AML/CFT Case Award (BREMOLT) toekende voor de aanpak van corruptie. Ook ontving Guyana de Champion of Transparency Award van het UNFCCC in 2024 voor transparante klimaatrapportage.
Het IMF prees Guyana in 2023 voor het versterken van olierijkdombeheer en fiscale transparantie, en een IDB-rapport benadrukte vooruitgang in democratische processen. “Deze rapporten zijn gebaseerd op feiten, niet op perceptie”, zei Ali.
Hij concludeerde dat de TI-score niet past bij de feitelijke verbeteringen, zoals het publiceren van petroleuminkomsten sinds 2022. “We onderwerpen ons aan elke internationale evaluatie gebaseerd op feiten. Hoe kan de score dalen terwijl we dit doen?” vroeg hij zich af.
De president vermoedt dat oppositiegelieerde figuren de publieke opinie proberen te beïnvloeden vóór de verkiezingen van 2025. Hij benadrukte dat de regering kritiek respecteert, maar waarschuwde voor misleidende percepties. “We verbergen ons niet voor beoordeling, maar laten ons leiden door feiten”, aldus Ali.