In diverse Franse steden hebben ongeveer 75.000 mensen zich verzameld om te protesteren tegen de als te streng beschouwde nieuwe migratiewet van president Emmanuel Macron.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat ongeveer 16.000 demonstranten in Parijs aanwezig waren, terwijl de linkse vakbond CGT, medeorganisator van de protesten, spreekt van zo’n 150.000 demonstranten verspreid over het hele land.
De actievoerders beweren dat de president bij de steun aan de wet heeft toegegeven aan extreem-rechts en daarmee de Franse waarden verloochent. Ongeveer 200 organisaties, waaronder vakbonden, culturele stichtingen en belangenorganisaties voor migranten, hebben de demonstraties georganiseerd.
Hoewel de wet al is aangenomen door het parlement, moet deze nog worden ondertekend door Macron. Het doel van de wet is om de overheid meer mogelijkheden te geven om ‘ongewenste’ buitenlanders uit Frankrijk te zetten. Tegelijkertijd wordt het lastiger voor migranten om familieleden of partners naar Frankrijk te halen, evenals het aanvragen van sociale woonruimte of een uitkering.
Macron heeft onlangs de wet aangescherpt onder druk van de rechtse partij Les Republicains. Er wordt algemeen aangenomen dat hij hiermee probeert de wind uit de zeilen te nemen van de rechts-radicale partij Rassemblement National (RN) in de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni. RN, voorheen bekend als het Front National, presteert al maanden goed in de peilingen.
De straatprotesten van vandaag vonden plaats in aanloop naar het oordeel van de Constitutionele Raad, gepland voor komende donderdag. Deze raad moet bepalen of de wet in zijn geheel in overeenstemming is met de Franse grondwet. Opmerkelijk genoeg heeft Macron zelf aangegeven dat hij verwacht dat delen van de wet discriminerend zijn en mogelijk in strijd met de grondwet.