De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat het aantal gevallen van mazelen in het afgelopen jaar wereldwijd bijna verdubbeld is. In 2023 werden bijna 322.000 gevallen van deze besmettelijke ziekte vastgesteld, vergeleken met ruim 171.000 in 2022.
De WHO waarschuwt dat het aantal gevallen naar verwachting dit jaar nog hoger zal liggen. Ongeveer de helft van deze gevallen doet zich voor in Europa en aangrenzende landen zoals Kirgizië en Azerbeidzjan.
Een zorgwekkende trend die de WHO benadrukt, is het toenemende aantal landen dat te maken had met grote of ontwrichtende uitbraken van mazelen. Dit aantal steeg van 17 landen in 2022 naar 51 landen in 2023. De WHO beschouwt een uitbraak als groot wanneer er gedurende een jaar minstens twintig gevallen van mazelen per miljoen inwoners van een land worden vastgesteld.
De belangrijkste reden voor deze stijging wordt toegeschreven aan de impact van Covid-19. Hoewel er in 2019 ook veel gevallen van mazelen waren, vooral in Afrika, nam de verspreiding van de ziekte wereldwijd af als gevolg van de coronapandemie. Hierdoor werden ook minder kinderen ingeënt tegen mazelen. Nu de Covid-19-maatregelen op de meeste plaatsen zijn versoepeld, kan de ziekte zich opnieuw gemakkelijk verspreiden.
Mazelen wordt veroorzaakt door een virus en begint abrupt met symptomen zoals koorts, niezen, hoesten en ontstoken ogen. Na enkele dagen verschijnen er vlekjes, meestal achter de oren.
Er is geen behandeling voor mazelen, maar vaccinatie biedt bescherming. Kwetsbare mensen kunnen na blootstelling aan een besmet persoon worden beschermd met een injectie van antistoffen tegen het virus. Mogelijke complicaties zijn onder meer oorontsteking en longontsteking. In Nederland sterft ongeveer 1 op de 10.000 mensen die mazelen krijgen.