Het geplande bezoek van de UNESCO/ICOMOS is verschoven naar volgend jaar. Er zou een technisch team naar Suriname afreizen om te kijken hoe de bouw van de DNA-vergaderzaal verder voortgang kan vinden.
In oktober is het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe vergaderzaal op het terrein waar de pas gerenoveerde parlementsgebouw staat, echter is dat met heel veel kritiek ontvangen, omdat de aanbesteding niet is gegaan volgens de regels en enkele zaken aan de bouw van het pand zouden niet in lijn zijn met de internationale richtlijnen van de UNESCO.
Ons historisch binnenstad is benoemd tot een werelderfgoed en is ook geplaatst op de UNESCO lijst. Landen die zich hebben gecommitteerd aan UNESCO en deze lijst moeten ervoor zorgen dat zaken worden onderhouden zoals aangegeven in de richtlijnen.
Tijdens de laatst gehouden UNESCO-meeting waar Suriname haar derde heritagesite goedgekeurd kreeg, is ook aanbevolen door de UNESCO om de aanbouw van de vergaderzaal te herzien en rekening te houden met richtlijnen. UNESCO geeft in haar rapporten aan dat de nieuwe vergaderzaal “een negatief en onomkeerbaar effect zou hebben op de Uitstaande Universele Waarde (OUV)” en wordt aanbevolen andere mogelijkheden te bekijken. Suriname heeft al sinds 2002 een wet Monumentenzorg waar duidelijk is aangegeven hoe de renovatie en bouw van monumentale panden moet geschieden.
Volgens de minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed, is bij het ontwerp van de nieuwe vergaderzaal wel rekening gehouden, echter laten de richtlijnen ruimte voor flexibiliteit en dat is volgens hem een issue nu met UNESCO. “De richtlijnen moeten voor een groot deel opgevolgd worden, maar er is ook een zekere mate van flexibiliteit en dat is een issue: er zijn zeker 5 tot 7 eisen die gesteld worden, maar daar is er ook ruimte voor flexibiliteit. Sommige eisen worden hard gesteld, anderen weer niet. Als we naar onze binnenstad kijken zien we dat er heel wat gebouw hersteld zijn geworden op een ander manier, maar het valt wel binnen het pakket van eisen.”