De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling na het ontslag van bondsvoorzitter Marciano Hellings. Na een Algemene Ledenvergadering heeft de bond op 13 mei besloten om het werk landelijk neer te leggen als reactie op het ontslag van Hellings door de directie.
Op dinsdag 14 mei heeft de bond een brandbrief aangeboden aan het Kabinet van de President, waarin de bond hun ongenoegen uit over het ontslag en andere kwesties binnen het bedrijf aan het staatshoofd. Een van de eisen van de vakbond bij het staatsbedrijf is dat de totale directie vervangen moet worden. President Chandrikapersad Santokhi heeft de motie niet persoonlijk in ontvangst genomen; een directielid van het kabinet heeft dit namens hem gedaan omdat het staatshoofd zich in een “belangrijke vergadering” bevond.
Hoewel het ontslag van Hellings de directe aanleiding is voor het zware pressiemiddel van de bond, wordt in de motie ook aandacht gevraagd voor “fundamentele zaken” die structureel niet zijn aangepakt. Zo wordt er onder andere aandacht gevraagd voor de nieuwe loonstructuur en het transformatieproces. Volgens de bond vereist de rechtspositie van de EBS-werknemers dringende aandacht, aangezien er op verschillende afdelingen hr-gerelateerde problemen zijn. “Bevorderingen worden achtergehouden en de directie neemt een lakse houding aan ten opzichte van de bond om de cao-onderhandelingen te starten.”
“De lonen van het personeel zijn door de jaren heen sterk gedevalueerd. De transitie van de EBS duurt al enkele jaren en er is geen zicht op een eindpunt.” De motie benadrukt verder dat de directie gebrekkig communiceert en dat er al 12 jaar geen uitvoering is gegeven aan het oordeel van de bemiddelingsraad voor de implementatie van een nieuwe loonstructuur. De bond is resoluut in de mening dat de directie het recht op vrije meningsuiting van werknemers schendt. “De maat is vol. Wij willen niet langer zwijgen. Weg met Leo Brunswijk. Weg met Leo Brunswijk. Weg met Leo zonder Prado”, riep de menigte herhaaldelijk.
Eerder op de dag waren ze eerst bij het EBS-hoofdkwartier, waar directeur Brunswijk afwezig was. Het was de bondsleden van EBS gelukt om zich een weg te banen naar het terrein van het kantoor aan de Noorderkerkstraat, ondanks de stromende regen, om een motie in te dienen bij de directeur. Pas daarna begaven ze zich naar het kabinet. De bondsleden hebben een sterke eenheid getoond en zijn constant in de regen blijven lopen. Hoewel de emoties hoog opliepen, zijn er geen excessen geweest.