Het beëindigen van de pakkettencultuur en de overgang naar duurzame sociale hulp markeert een nieuw tijdperk voor de gemeenschap en de economie. Dit artikel verkent hoe de Foodbasket, een initiatief van de Big Will Group, deze transformatie aandrijft en benadrukt de belangrijkste spin-off: de promotie van lokale agroproducten en de stimulering van ondernemerschap.
De Foodbasket is een particulier initiatief van de Big Will Group met als doel de community actief te laten deelnemen in de keten van de voorziening basis levensmiddelen. Van distributie en emballage tot de verkoop van essentiële producten, dit initiatief zorgt ervoor dat de bevolking – en in het bijzonder de sociaal zwakkeren – betrokken wordt bij deze waardeketen. Deze participatie creëert niet alleen bewustwording over de waardeketen, maar draagt ook bij aan het aanbieden van essentiële levensmiddelen tegen betaalbare prijzen.
De regering heeft het Foodbasket-concept geadopteerd en is een publiek-private samenwerking (PPP) aangegaan om dit concept landelijk uit te rollen. Deze samenwerking is een strategische stap om af te stappen van de decennia lange pakkettencultuur, die vaak gepaard gaat met corruptie en overfacturering door malafide handelaren. Daarnaast biedt de Foodbasket consumenten de vrijheid om zelf te bepalen wat zij willen kopen, wat een belangrijk educatief aspect toevoegt aan hun bestedingspatroon.
Sinds het begin heeft de Foodbasket zijn doel bewezen en impact aangetoond. De concurrentie die de Foodbasket met zich meebrengt, heeft zelfs gezorgd voor een significante daling van prijzen bij reguliere supermarkten. Deze prijzendaling maakt essentiële producten toegankelijker voor een breder publiek en zorgt voor een gezonde marktwerking.
Een van de meest belangrijke spin-offs van de Foodbasket is de promotie van lokale agroproducten. Door zoveel mogelijk lokaal geproduceerde goederen aan te bieden, bevordert de Foodbasket een keten van ondernemerschap binnen en buiten de organisatie. Dit stimuleert de lokale agro-economie en creëert nieuwe kansen voor micro-ondernemerschap en actieve deelname van de lokale bevolking in de voedselwaardeketen.
De regering, die sinds haar aantreden heeft aangegeven af te willen stappen van het distribueren van voedselpakketten, heeft met de Foodbasket een duurzaam alternatief gecreëerd. Hoewel de regering in de afgelopen jaren nog meer dan 150 duizend pakketten heeft laten distribueren, is gebleken dat dit systeem niet duurzaam is. De pakketten bereiken vaak niet de mensen die deze het meest nodig hebben en bevatten niet altijd de benodigde producten of juiste hoeveelheden. Er lopen momenteel onderzoeken bij zowel het OM als de CLAD naar mogelijke misstanden.
Om deze problemen aan te pakken, werkt de regering nu samen met de Foodbasket aan een traject voor discount verkopen voor alle sociaal zwakkeren in het Beneficiary Information System (BIS). Daarnaast wordt een vouchersysteem aangeboden aan personen die nog niet in het BIS-systeem voorkomen. Dit zorgt voor een inclusieve benadering.
Met de implementatie van de Foodbasket en de verschuiving naar duurzame sociale hulp, hoopt de regering doeltreffend de bevolking tegemoet te komen en corruptiegevoelige pakketten uit te faseren. Deze strategie maakt een persoonlijke belofte van de President waar die hij tijdens zijn verkiezingscampagne in 2020 bekend had gemaakt. Het markeert een significante stap naar transparantie en duurzaamheid in de sociale hulpverlening van het land. De Foodbasket is niet alleen een instrument voor voedselvoorziening, maar ook een katalysator voor economische bewustwording en empowerment binnen de gemeenschap.
Op dit moment telt Foodbasket 18 locaties. De organisatie streeft ernaar om voor eind juli 2024 landelijk in elk resort een filiaal te hebben. Wekelijks komen er 6-10 locaties erbij. Daarnaast heeft Foodbasket sinds kort hun assortiment uitgebreid met lokale groenten, zeer binnenkort zal er ook varkenspoot en zoutvlees beschikbaar zijn.