“Er is rond de 22.000 hectare padie ingezaaid, maar er is geld vrijgemaakt voor 30.000 hectare. Ik weet niet vanwaar de minister aan de extra 8000 hectare komt, maar dit riekt naar corruptie”, zegt voorzitter Harinandan Oemraw van Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) over de vrijgemaakte SRD 60 miljoen door de regering ter compensatie voor de padieboeren.
Oemraw zegt dat het geld zal gaan naar friends and family, want dit beleid wordt al vanaf het begin uitgevoerd op het ministerie. De boeren zullen per hectare SRD 2000 gecompenseerd worden door de regering, maar een groot deel is niet eens met dit bedrag. De boeren vragen naar een compensatie van minimaal SRD 10.000 per hectare.
De voorzitter zegt dat de boeren per hectare rond de SRD 80.000 hebben besteed om hun aanplant in stand te houden. Dit bedrag ligt aan de hoge kant, want normaliter ligt dit tussen de SRD 65.000 en SRD 70.000. Door de aanhoudende droogte hebben de boeren tijdens het vorig oogstseizoen extra geld moeten uitgeven aan brandstof, wat de kosten rond de SRD 80.000 heeft gebracht.
Dit probleem kon opgelost worden, als de regering eens zou zijn met een padieprijs van rond SRD 1500 per baal, maar ook hiermee werd er geen medewerking verleend. “Als de padieprijs tussen de SRD 1400 of SRD 1500 per baal zou zijn, dan zouden de boeren niet naar compensatie vragen.” Volgens hem is minister Prahlad Sewdien verantwoordelijk voor deze chaos in de sector, want hij heeft geen luisterend oor naar de boeren toe. “Hij beschikt ook niet over deskundigen op zijn ministerie.”
De president had beloofd dat er ondersteuning zou komen voor de padieboeren, omdat de boeren de laatste jaren steeds last hebben gehad van rattenplagen, droogte, wateroverlast en allerlei andere omstandigheden. Maar de ondersteuning bleef steeds uit, waardoor de boeren woensdag hebben geprotesteerd, wat bijna uit de hand liep.
Naar aanleiding hiervan heeft de regering besloten om SRD 60 miljoen vrij te maken ter compensatie van de boeren, maar de boeren zijn niet eens met het compensatiebedrag. Er heerst nu ook onduidelijkheid, want dit bedrag is vrijgemaakt op basis van een aanplant van 30.000 hectare, maar de aanplant is slechts 22.000 hectare. “Waar gaat de rest van dat geld?”, aldus Oemraw.