Het is goed dat vooral jongeren weten wat de rol van Suriname is geweest bij de Tweede Wereldoorlog. De woorden van veelzijdige schrijfster Cynthia McLeod. Ze heeft voor een project met een educatief karakter een ander jasje aan.
Ze is de coördinator van de tentoonstelling over Anne Frank, die het dagboek ‘de schuilplaats’ heeft neergepend. De tentoonstelling heet ‘laat mij mezelf zijn’ en gaat over de perikelen rond de Tweede Wereldoorlog en de Jodenhaat tijdens het regime van de wrede Adolf Hitler. McLeod merkt op dat er een Surinaams tintje is gebracht in de tentoonstelling, omdat het geen ver van je bed show moest zijn voor de bezoekers.
Surinaams perspectief
Bij de tentoonstelling wordt Joseph Nassy ook in de schijnwerpers geplaatst. Er zijn enkele paragrafen over hem beschreven en in schrift in beeld gebracht. McLeod zegt verder dat de tentoonstelling de hele wereld rond gaat, maar zij er bewust voor heeft gekozen om het aandeel van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog te accentueren vanuit het Surinaams perspectief, vooral voor de jongeren. Dit omdat deze groep moet weten wat er in het verleden gebeurd is. Als Key News de tentoonstelling bezoekt zijn tientallen leerlingen van de Poolschool en Openbare School van Paranam aandachtig bezig te luisteren naar de drie gidsen die informatie verschaffen over Anne Frank en Joseph Nassy.
Onderdak geboden
McLeod meent dat het belangrijk is dat de rol die Suriname heeft gespeeld tijdens de wereldoorlog heel groot is. Suriname is het enigste land in de wereld dat joodse vluchtelingen heeft opgevangen. Elke jood die Suriname heeft onderdak gehad in Suriname en daarvan hebben enkele honderden gebruikgemaakt. Het was een kwestie van leven en dood voor deze mensen merkt McLeod op. “Jongeren horen tegenwoordig horen alleen maar akelige dingen over Suriname. Zoveel negatieve dingen. Suriname heeft vele geweldige, mooie en positieve dingen gedaan in de wereld en dat moeten onze jongeren ook weten. We zijn geen lousy land.” De schrijfster zegt dat er vanuit een positieve een voorbeeld genomen moet worden.
Surinaamse Holocaust overlevende
Bij de rondleiding komt gauw tot uiting dat de jongeren veel geïnteresseerd zijn in Joseph Nassy, een afro-joodse Surinamer die de holocaust overleefde. Hij woonde in Parijs toen hij gevangen genomen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar heeft deze Surinamer honderden kunstwerken gemaakt welke het beeld van de Tweede Wereldoorlog, de holocaust en alles daaromheen schetsen merkt McLeod op. De tentoonstelling is voornamelijk voor jongeren en is er tot 10 februari bij het Weest Paraat aan de Eddy Brumastraat.