In Bolivia heeft een gewapende groep een militaire post nabij de stad Cochabamba overgenomen en soldaten gegijzeld, zo meldt het Boliviaanse leger.
De actie wordt toegeschreven aan aanhangers van voormalig president Evo Morales, een invloedrijke inheemse leider en voormalig cocaboer. Volgens anonieme militaire bronnen, geciteerd door persbureau AFP, worden minstens twintig soldaten vastgehouden.
Beelden van een lokale omroep tonen enkele vastgebonden soldaten, omringd door gewapende mannen. “Ze hebben het water en de elektriciteit afgesloten en houden ons gegijzeld”, zegt een man in uniform op de beelden. De groep zou ook wapens en munitie uit de post hebben meegenomen, wat het Boliviaanse leger in een verklaring bestempelt als “verraad”.
De situatie in Bolivia is al maanden gespannen, te midden van een machtsstrijd binnen de socialistische MAS-partij. Zowel Morales als de huidige president Luis Arce zijn prominente figuren binnen de partij, maar hun aanhangers zijn verdeeld. Aanhangers van Morales blokkeren al weken belangrijke wegen, wat de aanvoer van voedsel en brandstof naar grote steden ernstig heeft verstoord. Het economische verlies door deze blokkades zou inmiddels meer dan 1,5 miljard euro bedragen.
De inname van de militaire post wordt gezien als een reactie op een poging van de politie om een snelwegblokkade bij Cochabamba op te heffen. Tijdens die actie braken hevige confrontaties uit waarbij demonstranten explosieven naar de politie gooiden, die vervolgens reageerde met traangas.
Politieke achtergrond
Morales, die drie termijnen als president diende, trad in 2019 af na beschuldigingen van verkiezingsfraude. Zijn aftreden leidde tot massale protesten en een dodelijke golf van geweld, waarbij tientallen omkwamen. Uiteindelijk vluchtte Morales naar het buitenland. Bij de verkiezingen in 2020 werd Arce, een voormalige bondgenoot van Morales, tot president gekozen, waardoor Morales kon terugkeren naar Bolivia. De huidige strijd binnen MAS draait nu om de vraag wie de partij zal leiden bij de verkiezingen van volgend jaar.
Vorige week claimde Morales te zijn ontsnapt aan een moordaanslag. Hij plaatste een video op sociale media waarin hij beweerde dat zwaarbewapende mannen zijn auto achtervolgden. De auto zou vol kogelgaten zitten en Morales beschuldigde elite-agenten, naar eigen zeggen gestuurd door de huidige regering, van de aanval. Met de huidige spanningen in het land blijft de situatie onvoorspelbaar, en de Boliviaanse autoriteiten volgen de ontwikkelingen op de voet. Verdere escalatie kan een bredere nationale en politieke crisis veroorzaken, nu Bolivia op weg is naar de verkiezingen van volgend jaar.