Het aantal nierpatiënten in Suriname stijgt jaarlijks met vier procent. Leon Brunings, voorzitter van de Nier Stichting Suriname (NSS), zegt dat een inventarisatie van anderhalf jaar heeft uitgewezen dat er in Suriname 850 nierpatiënten zijn die dialyseren.
Op basis hiervan is er uitgerekend dat er elk jaar tussen de 35 tot 40 patiënten, die moeten dialyseren, bij komen. “Het is relatief veel als we het vergelijken met Nederland op de 100.000 inwoners. Dan zitten we drie of drieënhalf maal hoger dan in Nederland.” Omdat het aantal relatief hoog ligt volgens Brunings, moet de gemeenschap nu nog meer verteld worden hoe zij een dialysepatiënt kunnen worden. Ook moet hen voorgehouden worden wat zij kunnen doen om te voorkomen dat zij nierdialysepatiënt worden. De NSS gaat in dat kader een grootscheepse campagne opzetten over een aantal maanden.
Uitbreiding
Op de locatie aan de Henck Arronstraat, die nu verbouwd wordt, zijn er 250 patiënten ingeschreven. Brunings legt uit dat de overall capaciteit van Suriname tekort schiet. Er zijn op dit moment patiënten wachtende om gedialyseerd te worden. “En daarom hebben wij behalve renovatie, ook in onze planning meegenomen dat we gaan uitbreiden.” Dinsdag is het startsein gegeven van de renovatie en uitbreiding van het Nierdialyse Centrum. De middelen die hiervoor gebruikt worden, zijn verkregen uit de inzamelingsactie die Stichting Su-Aid van 1 november tot en met 19 december 2019 heeft gehouden.
Met de uitbreiding zullen er nog 120 patiënten toegevoegd kunnen worden. Voor nu heeft de nierdialyse geen uitbreiding nodig van verplegend personeel. Brunnings wijst erop dat de stichting nu redelijk zit met personeelscapaciteit. Er is wel een grote uitstroom van verpleegkundigen. “Maar we moeten kijken. Dat is de verantwoordelijkheid van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en van het Nationaal Nierdialyse Centrum om na te gaan of ze meer doktoren en verpleegkundigen nodig hebben.
Om nierpatiënten te helpen in Suriname is het volgens Brunings goed dat er niertransplantaties mogelijk zijn. De NSS is daarom altijd een grote voorstander geweest van niertransplantaties in Suriname. “Er is veel aan voorafgegaan voordat het de afgelopen week is geweest, maar wij zijn absoluut blij met deze ontwikkeling. En we zullen ons ook inzetten om dat te ondersteunen.” Hij feliciteert de samenleving en regering met deze belangrijke stap.
In Suriname zijn er zeven dialysecentra. Hiervan vallen drie onder het AZP en het Ministerie van Volksgezondheid.