Het Boven Suriname gebied is de afgelopen dagen met de zware regens ook onder water gelopen. Verschillende dorpen langs de over van de Suriname rivier liggen blank.
“Kijk daar zie je mijn aanplant. Al mijn bananenbomen en napi ligt onder water”, zegt Donga Antomoi, de bootsman die de redactie brengt naar enkele dorpen die onder water liggen. Hij is zelf van Abenaston en zegt dat de school, de kerk en het guesthouse onder water zijn. “Twee dagen geleden was het water nog hoger. Het is nu aan het zakken en is op beenhoogte, sommige plekken kniehoogte”, zegt Antomoi. De kinderen van zijn dorp kunnen dus niet naar school.
Het ministerie van Onderwijs heeft met tussenkomst van de actie gevoerd door leerkrachten, ook geen leerkrachten naar het binnenland gestuurd, want sommigen hun huizen staan ook onder water. “Je kan geen les volgen in water”, zegt hij terwijl hij met zijn boot op het erf van de school vaart om een andere bootsman op te halen en te brengen naar zijn bootje verder op.
Net als hem zijn er ook velen langs de rivier wiens kostgronden onder water zijn. Elk jaar rond de regentijd is de kans groot dat Boven Suriname onder water ligt. “Unu gwenti a hey watra keba, maar het is toch niet zo fijn want je verliest je aanplant”, zegt Antomoi. De cassaven, bananen en napi zouden naast eigen gebruik ook worden verkocht om wat geld te kunnen verdienen. “Maar mi musu suku wan tra fasi fu mek moni en buy njan”, merkt hij op. Behalve zijn aanplant, is hij ook plantmateriaal kwijt.
Hij legt uit dat hij uit zijn aanplant nieuwe plantjes zou maken voor de volgende keer, nu heeft hij dat ook niet. “Er is gesproken met het dorpsbestuur en de kapitein, en de basja’s zullen kijken waar we nieuwe aanplant kunnen krijgen voor de volgende keer. Ik hoop dat het water snel wegtrekt, zodat we de kostgronden kunnen schoonmaken en voorbereiden op de volgende aanplant”, zegt Antomoi.
Al varend langs de rivier komen we dorpen tegen zoals Gengeston en Amakakondre die ook onder water liggen. Bij Amakakondre is het niet zo erg als bij Gengeston waar er huizen en hutten dicht bij de oever staan en onder water zijn. We komen enkele mensen bij Amakkakondre tegen die niet lang terug zijn aangekomen in het dorp.
Ze zijn zelf van het dorp, maar werken in de stad. Ze zijn voor het weekend even naar huis gekomen. “We hebben wel vernomen dat het water hoog stond”, zegt een van hen. De werkplaats van het dorp waar boten worden gemaakt en de generator stond was onder water gelopen, gelukkig stond de generator op een hoog platform.
Het is geen nieuwigheid voor de mensen in Boven Suriname dat zij onder water komen te staan tegen deze tijd van het jaar. Alleen kost het hen wat, want behalve de aanplant kan de dorpen niet verdienen aan toerisme als de oorden ook onder water komen te staan. Van Antomoi heeft de redactie vernomen dat de vakantieoorden Isadou en Kininipaati ook blank liggen.
Waar de boten aanmeren te Atjoni staat het water ook hoog, zeker 60 meter verder zouden de boten eigenlijk moeten staan zegt de bootsman, maar nu staan ze voorbij de bar een en ander gebouw. De dancing/Bar van Atjoni dicht bij de rivier is ook gesneuveld door het water. Er is een hevige stroming bij de bar en heeft een deel van de railing krom getrokken. “We kunnen geen dansi meer houden want a watra hey ekte”, zegt een bootsman op Atjoni. Het is weer een inkomstenverlies dus.