De Stichting 19 September 1762 wil met al haar activiteiten in het kader van Saamaka Daka, de bewustwording over de Saamaka cultuur op gang brengen.
In dat kader heeft de organisatie, die ook bekendstaat als Stichting Saamaka Daka, vanaf 1 juli 2022 diverse activiteiten georganiseerd om de Saamaka gewoontes te belichten. Met de diverse activiteiten wil de stichting vooral aangeven wat de ondertekening van het Vredestraktaat op 19 september 1762 heeft betekend voor de stam.
Humphrey Jeroe, voorzitter van de Commissie Herdenking 260 jaar Saamaka Daka, gaf een beeld van de diverse activiteiten die bijdragen aan de bewustwording over de Saamaka cultuur. Hij sprak woensdag tijdens een persconferentie in het Lalla Rookh- gebouw.
Naamswijziging verbindingswegen
Jeroe geeft aan dat deze activiteiten zowel Saamaka in Suriname als in het buitenland hebben bereikt. De festiviteiten wijzen op het belang van het Saamaka zijn. Daarnaast legt Jeroe uit dat ook andere groepen, los van de Saamaka, met het gebeuren beter geïnformeerd worden over de waarden en normen van deze stam. Hij geeft aan dat er op 16 september twee onthullingen van verbindingswegen die leiden naar het woongebied van de Saamaka, plaats zullen vinden.
‘Avobakaweg’
Ten eerste gaat het om de wegstrekking La Vigilantia – Afobaka. Jeroe wijst erop dat tot op dit moment deze weg de Martin Luther Kingweg heet. “In de afgelopen periode is er een discussie ontstaan vanwege het verzoek van een bepaalde organisatie om de naam van deze weg te veranderen in Rajkoemar Hendrik Ramdin weg. Echter, er was vanuit de Saamaka-gemeenschap ontzettend veel verzet.” Door dit gebeuren is er een initiatiefgroep in het leven geroepen die in samenwerking met de Stichting 19 September 1762 een verzoek heeft gedaan om die weg officieel de ‘Avobakaweg’ te laten heten. De voorzitter van de commissie geeft aan dat de weg altijd al Afobakaweg is genoemd, echter dit was niet officieel vastgesteld. “We hebben een verzoek ingediend en de beschikking is reeds uit.” Een kleine wijziging zal wel in de naam Afobaka komen, omdat de ‘f’ anders wordt uitgesproken in het Saamkaa. Jeroe legt uit dat de ‘f’ in Afobakaweg, vervangen zal worden met een ‘v’. Jeroe stelt dat de naam Avobaka een historische betekenis heeft voor deze gemeenschap. De naam duidt volgens hem aan dat zij hun avo’s (grootouders) achtervolgen naar vrijheid. “Dit is een magische uitspraak van de heer Abenie, die in 1762 gaaman van de stam werd. Toen de troepen van de koloniale overheersers hem tegenkwamen bij de monding van Sarakreek gaf hij als antwoord op de vraag wat hij daar deed: “Mie nango a mi avo baka (ik achtervolg mijn avo’s naar vrijheid).”
Graman Baagoweg
De tweede naamsverandering zal gelden voor de weg vanaf de hoek van Berg en Dal tot Pokigron, en zal in het vervolg de Graaman Baagoweg heten. Deze weg zal dus de Saramaccaanse naam hebben van gewezen granman der Saramaccaners, Jozef Daniel Aboikoni. In de volksmond staat deze weg bekend als de Tjongalanga pasi of Atjoni pasi. Jeroe legt uit dat er bewust is gekozen om eer te geven aan de Saramaccaanse naam van Jozef Daniel Aboikoni. Op 19 september 2022 op Saamaka Daka zelf, zullen er festiviteiten zijn in de Palmentuin en in Pokigron. De officiële feestelijkheden zijn echter in Pokigron, waar bezoekers in het dorp kunnen rondlopen en een beeld kunnen krijgen van diverse aspecten van de Saamaka cultuur.