Het mishandelen van journalist Jason Pinas op 14 december 2021 zal volgens Wilfred Leeuwin, Internationale gevolgen hebben op de indexering van de persvrijheid in ons land. “Momenteel staan wij op een respectable 19e plek en met wat is gebeurd en de reactie van de overheid kan dat aangepast worden,”. Dit zegt Leeuwin woensdagmiddag 22 december, toen hij samen met een groep journalisten, in dit kader, wederom deelnam aan een stil protest.
De internationale waakhonden van de persvrijheid zullen met dit handelen naar zeggen van Leeuwin, Suriname onder een vergroot glas plaatsen. “We hebben hard gevochten voor de plek waarop we momenteel staan, maar steeds raken we geconfronteerd met dingen in het rapport die ons terug laten denken aan tijden waar persvrijheid is geschonden. Ik ben dan bang dat we weer een lange weg te gaan hebben,” merkt Leeuwin op. Behalve ondersteuning van internationale pers organisaties heeft ook de Amerikaanse ambassade haar ondersteuning getoond en verwerpt het handelen van geweld naar journalisten toe. “Het statement van de ambassade van Amerika die is duidelijk. Eigenlijk hadden we dat verwacht van onze regering. Dat het met geweld optreden tegen de journalist of burger niet acceptable is.”
Het stil protest was deze keer voor het regeringsgebouw waar de vicepresident zetelt. De vorige week werd het eerste protest gehouden voor het gebouw van De Nationale Assemblee. Met leuzen op borden geschreven willen de journalisten een duidelijk signaal geven aan de regering en de samenleving dat zij het geweld niet zal accepteren. Er wordt echt uitgekeken naar een onafhankelijk onderzoek en dat het beeldmateriaal vrij wordt gegeven. “Zodat de samenleving weet dat dit een ernstige zaak is. Want stel dat jij en ik iemand op straat mishandelen en de persoons telefoon afpakken dan zijn we binnen een half uur opgepakt en in de bak,” geeft Wilfred als voorbeeld aan. Dit kan elk een van ons overkomen, niet alleen een journalist maakt Leeuwin duidelijk. “We hebben gekozen voor een stil signaal waar er geen politieke leuzen worden gegild. Met dit stil signaal willen wij de overheid duidelijk maken dat dit een ernstige zaak is. We hebben het voornemen om dit te doen totdat het recht is gedaan aan de waarborging van onze Grondwet.”
Momenteel wordt deze actie getrokken door 4 gewezen voorzitters van de Surinaamse Vereniging van Journalisten in Suriname (SVJ). Carla Boetius, heeft als SVJ-woordvoerder enkele stappen terug genomen, omdat het medium ATV onder druk wordt gezet door de politiek. “De voortrekkers rol ligt momenteel bij Wilfred Leeuwin, Rachel van der Kooye en een van de oprichters van de SVJ, Nita Ramcharan. Capabele journalisten die ervaring hebben”, maakt Boetius duidelijk.