De Alliantie van bedrijfsleven organisaties in Suriname heeft in het kader van een samenwerkingsovereenkomst die zij heeft getekend met de Together We Win Business Network in Guyana (TWWNG), een networking event georganiseerd. Tijdens dit netwerk moment, dat op 23 maart heeft plaatsgevonden, is door professor Dewanand Mahadew een presentatie gehouden over hoe de Surinaamse ondernemer de samenwerking met Guyana ten volle kan benutten.
Mahadew zegt dat voor Surinaamse ondernemers genoeg kansen zijn te benutten. In zijn presentatie heeft hij vooral stilgestaan bij wat vooral gangbaar is in de wereld, bij de ondernemers en wat deze kunnen betekenen voor Suriname. Via discussie heeft Mahadew vooral willen benadrukken dat Surinaamse ondernemers, willen zij verder groeien, samen van de regering moeten eisen om ondernemerschap in Suriname niet alleen te faciliteren, maar ook daadwerkelijk te stimuleren. “Met het faciliteren en ondersteunen van ondernemerschap kan de balans van de samenleving worden hersteld. Ik geloof er heilig in dat ondernemerschap echt de oplossing is voor de meeste sociaal-maatschappelijke problemen”, zegt Mahadew.
Hiermee benadrukt hij de rol die ondernemers kunnen innemen binnen de gemeenschap. “Met ondernemerschap bedoel ik dat mensen met het laagste scholingsniveau in staat zijn voor zichzelf iets te doen, waar ze mee kunnen overleven.” Om vooral jongeren te interesseren voor ondernemen, is Mahadew van mening dat leren ondernemen vanaf de schoolbanken mee moet worden gegeven. “Zodat zij niet alleen leren nadenken over ondernemen, maar ook leren om voor zichzelf te zorgen”, zegt Mahadew.
Voor Mahadew is onder andere corruptie een van de grootste factoren die niet alleen ondernemerschap tegenhoudt in ons land, maar ook de ontwikkeling. “Behalve corruptie is het moreel verval ook een grote factor. Het moreel verval dat we elkaar niet kennen en niet met elkaar samen kunnen werken”, benadrukt Mahadew.
De voorzitter van de Associatie van Fabrikanten in Suriname (Asfa), Wilgo Bilkerdijk, haalt aan dat alles valt en staat met de werkelijke samenwerking tussen Surinaamse ondernemers. Hij benadrukt ook dat, dit voor ondernemers in Suriname een grote uitdaging is. Een andere uitdaging is de politiek. Om te voorkomen dat ondernemers door de politiek worden gebruikt, is het volgens Bilkerdijk meer dan nodig om samen te werken. “Het klinkt cliché, maar eenheid maakt macht”, zegt de ASFA-voorzitter die vooral met samenwerken de gemeenschappelijke doelen van ondernemers kan waarmaken. “Die business mogelijkheden die de olie- en gassector met zich mee kan brengen, moeten we niet aan ons voorbij laten gaan. Suriname kan volgens de inschatting van Staatsolie US 20 miljoen aan local content diensten verdienen”, zegt Bilkerdijk.