Bisschop Karel Choennie is polariserend bezig. Hij is bezig verdeeldheid te zaaien en mensen angst aan te jagen. Dit heeft ambassadeur Rose-Ann Franklin aangeven in het veelbeluisterd radioprogramma Bakana Tori Orgineel. Franklin denkt er serieus over na om Choennie te “rapporteren” bij paus Franciscus als de hoogste leider van de rooms-katholieke kerk, gezeteld in Vaticaanstad.
Volgens de diplomaat is de recente verklaring van het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) niet in balans met de fundamentele principes van het christendom en de religie. “Als hij dringende zaken heeft waargenomen en geobserveerd betreffende veiligheidsvraagstukken, moest hij het aan de autoriteiten hier in Suriname doorgeven, maar niet zo in de ether gooien om ons volk op te jutten. Dat hebben we niet nodig”, aldus Franklin.
Eerder hebben het CCK en de IRIS de samenleving gezamenlijk opgeroepen om het hoofd koel te houden. Aangedrongen wordt om te blijven handelen in overeenstemming met wet en recht. De oproep wordt gedaan op basis van informatie die de bisschop zou hebben, namelijk dat er pogingen worden ondernomen om de huidige coalitie ten val te brengen en onrust te veroorzaken om zo vervroegde verkiezingen te forceren. Zo zou worden verhinderd om het vonnis in het 8 decemberproces uit te voeren. De geestelijke heeft over deze kwestie verschillende maatschappelijke organisaties vertrouwelijk benaderd.
Na de mededeling van de organisaties en verschillende optredens van Choennie in de pers, is er een publiek debat losgebarsten. De geestelijke heeft in diverse interviews ook opgemerkt dat het niet uitvoeren van het eindvonnis in het decemberproces onzekerheid en instabiliteit creëert en het land in een vacuüm is. Ook vreest hij geweld bij de arrestatie van Desi Bouterse, die samen met Iwan Dijksteel voortvluchtig is.
Franklin geeft aan dat Choennie het verdrag van Wenen goed moet bestuderen en moet nagaan tot hoe ver zijn taken reiken. “De Katholieke Kerk in Suriname valt onder jurisdictie van het Vaticaan. Het Vaticaan is een lidstaat van de Verenigde Naties. En al zodanig zijn ze partij bij het Verdrag van Wenen. Ze hebben dus immuniteiten en privileges. Ik had gehoopt dat de bisschop zich daaraan had gehouden.”
De diplomaat laat doorschemeren dat de rapportage en schrijven aan paus Franciscus via de niet-residerende ambassadeur van het Vaticaan in Trinidad & Tobago moet gebeuren. “Ik ga de paus laten weten dat zijn vertegenwoordiger polariserend bezig is. Ze roept de bisschop op om de belangrijke principes van het christendom te blijven uitdragen. Liefde en natievorming. Hij moet niet polariserend bezig zijn, maar juist gaan voor harmonie. Hou je aan je taken. Er is meer dan politiek.”