Assembleelid Harriëtte Ramdien van de VHP stelt dat er veel fouten gemaakt worden door ambtenaren van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Ze zegt dat met de wetswijziging minder gebrekkigheid moet voorkomen in het werk van het bureau. Ramdien sprak tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee op 3 maart, ten behoeve van de behandeling van de wetsontwerpen inzake het Surinaams Burgerlijk Wetboek.
Verschillende sprekers deelden hun mening over het belang van de aanpassingen ten aanzien van de wijzigingen. Ramdien geeft verder mee dat het cruciaal is dat ambtenaren efficiënter te werk gaan. Met de hedendaagse moderne technologie zegt de volksvertegenwoordiger dat het niet mag voorkomen dat er spellingsfouten door komen op officiële documenten.
Voordelen
“Met de wijzigingen die komen moeten de tools gegeven worden aan ambtenaren om de achterstanden in te halen. Het heeft natuurlijk zijn voordelen voor de gemeenschap en dat is dat belanghebbenden die veel stagnaties ondervinden in het maatschappelijk verkeer zal verminderen.” De VHP-topper benadrukte dat het geen vrijbrief moet worden voor de ambtenaren om nonchalant om te gaan met data, omdat zij in staat zullen zijn om met het digitaliseringsproces van het
CBB-bestand snel correcties door te voeren.
Binnenland
BEP-parlementariër
Ronnie Asabina vroeg aandacht voor de wijze waarop zaken in het binnenland worden afgehandeld door CBB. De parlementariër zegt dat hij blij is met de decentralisatie van de dienstverlening vanuit de staat, maar veel mensen in het binnenland moeite hebben met het feit dat zij speciaal moeten afreizen om hun identiteitskaarten af te halen. Soms krijgen deze mensen te horen dat zij opnieuw een foto moeten maken. Asabina zegt dat de regering moet kijken naar een manier om deze situatie weg te werken.
Hij stelt dat er bijzondere aandacht besteed moet worden aan de gang van zaken in verschillende gebieden, als het aankomt op de wetsontwerpen. Vooral, omdat de reiskosten voor binnenlandbewoners niet mals zijn. Asabina haalde bij een punt van orde aan dat hij bezwaar had dat een voorstel vanuit zijn zijde voor een wetsontwerp niet meegenomen was. Dit terwijl een collega’s voorstel wel meegenomen leek te zijn. VHP-lid Asiskoemar Gajadin reageerde vrij snel hierop door te stellen dat het om een concrete wijziging ging in de memorie van toelichting en dat dit een groot verschil is, met hetgeen Asabina voorstelde.