Het staatsbesluit vormt een vruchtbare voedingsbodem voor witwaspraktijken. Het zijn voornamelijk de leden van de diaspora die via stichtingen grondhuur zullen omzetten in eigendom en dit als een instrument voor witwassen zullen gebruiken.
Zelfs de mennonieten zullen dit mogen doen. Dit werd geïmpliceerd door staatsraadslid en voormalig parlementslid Amzad Abdoel in een gesprek met Key News Suriname. “Het ontwerpbesluit dat naar de Staatsraad was gestuurd, is van lage kwaliteit. Het is zeer amateuristisch opgesteld, bevat talloze fouten en onvolkomenheden. Zelfs ontbreken er enkele artikelen in het document. Bij de afkondiging zijn er enkele fouten weggewerkt”, aldus Abdoel.
De Staatsraad, als belangrijk adviserend orgaan, had onder leiding van een aantal bezwaren tegen het voorgesteld staatsbesluit van president Chandrikapersad Santokhi, geadviseerd en aanbevolen om de behandeling van dit onderwerp door de Nationale Assemblee af te wachten. Abdoel merkte op dat er principiële bezwaren, fundamentele argumenten en overtuigende redenen waren aangevoerd waarom de meerderheid van het adviserend orgaan tegen het staatsbesluit is. Het is vermeldenswaardig dat alleen leden van de VHP, voorstander waren van het concept van Santokhi. “In het staatsbesluit ontbreekt een kader om misbruik te voorkomen, en er is geen mechanisme om speculatie tegen te gaan. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen mogen grondhuur omzetten in eigendom. Dit biedt vooral mogelijkheden voor corruptie,” nuanceerde het staatsraadslid. Hij merkte ook op dat het besluit niet regelt wat er met het andere deel van het perceel gebeurt als iemand een deel ervan in eigendom omzet.
Volgens Abdoel is het staatshoofd bezig met pure misleiding. “Het is misleidend van de president om te stellen dat eigendom meer rechtszekerheid biedt dan grondhuur en erfpacht. Ook met grondhuur en erfpacht kunnen dezelfde zaken worden gedaan als met eigendom.” Santokhi heeft via de media de indruk proberen te wekken dat grondconversie speciaal ten gunste van de gewone man in Flora of Geyersvlijt is doorgedrukt. Abdoel vraagt zich af waarom het staatsbesluit dan niet beperkter is. “De reikwijdte van het besluit is niet vastgelegd, en er zijn geen beperkingen. Mensen mogen via rechtspersonen zoveel mogelijk gronden omzetten in eigendom,” benadrukte het gewezen parlementslid.
De argumenten dat vorige regeringen ook grondconversie hebben toegepast, zijn volgens Abdoel loze opmerkingen die de fouten van Santokhi niet kunnen rechtvaardigen. “De president en anderen moeten ook niet beweren dat vorige regeringen al grondconversie hadden toegepast. Er zijn fundamentele verschillen. Bij de vorige conversies was deelname van rechtspersonen niet toegestaan en waren de prijzen bijna marktconform,” verduidelijkte het staatsraadslid. Hij gaf aan dat de regering ervoor zou kunnen kiezen om het recht van grondhuur te versterken. Abdoel stelde dat er een blijvende ongelijkheid in de samenleving zou ontstaan die niet meer gecorrigeerd kan worden. “De beste percelen zullen naar de rijksten gaan. Vrienden en familieleden van de regering zullen enorm verrijkt worden. Het staatsbesluit zal ertoe leiden dat alle corruptiezaken van GBB in de doofpot zullen verdwijnen,” benadrukte het gewezen parlementslid.