Archieven geven meer inzicht over het verleden. Het zijn geschreven bronnen en verhalen van mensen die meer moeten moeten belicht. Woorden van Georgetine Nremoredjo, medewerkster van het Nationaal Archief Suriname (NAS) , in verband met de internationale archievendag. Ze merkt op dat deze dag sinds 2008 op 9 juni wordt herdacht.
Om het belang van archieven te benandrukken en het werk van de archivarissen voorop te stellen, heeft NAS een archieven week georganiseerd. Deze is donderdag van start gegaan. Elk jaar zijn er specifieke thema’s verbonden aan deze archievendag, dit jaar is het thema ‘Archives are you’.
Het doel van archieven week is om meer waardering te geven aan archieven, om mensen en instanties bewuster te maken van de waarde hiervan voor onze toekomst en om minder belichte archieven kenbaar te maken aan het groter publiek.
In het NAS is donderdag de eerste workshop van de stichting Surinaamse genealogie begonnen. Deze workshop duurt drie dagen en leert participanten hoe zij stamboomonderzoek hier in Suriname kunnen doen.
Tijdens deze workshop zijn zaken behandeld zoals familieverhalen, familieboekjes en familiefoto’s. Daarnaast is er ook gekeken naar de volkstelling van 1921 en 1950. Bij de twee andere dagen zullen ook de archieven van de burgerlijke stand en Surinaamse couranten worden besproken.
Lezingen
Verder in de archieven week zullen er lezingen worden gehouden over de calcutta-brieven en over ‘capturing covid’. Ook zullen er verhalen verteld worden over de Surinaamse boeroe’s, door de Stichting Sranan Boeroe.
De archieven week van NAS zal dan afgesloten worden met een interne marketing opleiding op 16 juni.
Nremoredjo merkt op dat met de activiteiten tot 16 juni, het Nationaal Archief verhalen wil belichten die weinig onder de aandacht van de samenleving worden gebracht. Ook zullen verhalen worden gedeeld die minder bekend zijn bij de samenleving.