De eerste fase van het baggerproject voor de vaargeul van de Surinamerivier nadert het einde. Hiermee is deze fase eerder afgerond dan oorspronkelijk was voorspeld. Minister Riad Nurmohammed van Openbare Werken (OW), is verheugd hierom. Hij verwacht in november de oplevering van het eerste deel. De minister heeft daarnaast nóg meer goed nieuws: het probleem van vastlopende schepen bij de monding van deze rivier, is ook opgelost.Er hoeft dus geen vrees meer te bestaan dat schepen vast komen te zitten, zegt de bewindsman.
Het project werd voorzichtig opgestart met de zogenaamde ‘nul-optie’. Er was een enorme achterstand in de betaling van de schuld aan het bedrijf dat daarvoor was aangetrokken. Volgens een clausule in het contract moest de Staat ruim USD 70.000 boete per dag betalen, omdat die zijn afspraak niet nakwam. Er zijn toen naar nieuwe manieren van financiering gekeken, waaronder het innen van een bagger-fee voor schepen die binnenkomen. Hierover zijn er reeds brieven de deur uitgegaan naar de verschillend verschepingsbedrijven. De fee zal vanaf 1 januari 2022 worden geïnd, zegt de minister.
Grote noodzaak
Nurmohammed is zich bewust van de noodzaak van dit project. Goederen zijn steeds duurder geworden, vanwege de problematiek om de haven te bereiken. Grotere schepen moesten hun lading overhevelen naar kleinere schepen die niet kwamen vast te zitten. Nurmohammed: “Het baggerpoject is dus erg belangrijk.”
Vervolgtraject
Momenteel is de baggeraar voor de Jules Sedney Haven operationeel. De vereiste diepte van 4,5 meter bij de monding is reeds bereikt. Voor de tweede fase zal het ministerie, direct na de oplevering van de eerste fase in januari, een startdatum inplannen voor de tweede fase van het baggerproject. De precieze datum kan de minister nog niet prijsgeven, omdat hij eerst met de totale sector om de tafel tafel wil om te bepalen wat de vervolgstappen zijn en of de sector zich daarin kan terugvinden. “Dat wil ik dus in goed overleg doen en niet eigendunkelijk, hoewel de besluiten tien jaar terug reeds waren genomen. Maar dat wil ik na zoveel jaren niet zonder meer gebruiken. Het wordt up-to-date gebracht, zodat de toekomst van de Surinamerivier duidelijker is”, aldus Nurmohammed.