Riad Nurmohammed is dé minister binnen het kabinet-Santokhi/Brunswijk, die aangewezen is voor de inventarisatie van staatsvoertuigen. Hij is na zijn aantreden als minister van Openbare Werken (OW) begonnen met het terughalen van voertuigen die onrechtmatig terechtgekomen zijn bij of meegenomen zijn door ambtenaren. Zijn oproep voor het retourneren van deze voertuigen was deels succesvol, doch er zijn koppige personen die dat weigerden te doen of van mening zijn dat zij de voertuigen rechtmatig in hun bezit gekregen hebben.
Dit komt mede door de bij wet gestelde regeling die mensen in de gelegenheid stelt om voertuigen over te kopen voor een bepaald percentage van de aanschafwaarde. De tegenwaarde in SRD, vertegenwoordigt echter een ver van een realistisch bedrag, wat de minister brengt bij de vraag: ‘is het strafbaar om splinternieuwe voertuigen voor een bijna crimineel geldbedrag over te kopen, waarbij de staat Suriname de grote verliezer is?’.Nurmohammed denkt niet dat dit zou moeten kunnen. Daarnaast trekt hij gehanteerde bedragen voor de verkoop van splinternieuwe staatsvoertuigen sterk in twijfel. Hij dient binnenkort daarom een onderzoeksverzoek in bij de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) naar de rechtmatigheid van sommige van deze verkopen. Een mogelijk strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) is niet uitgesloten.
Uitgaven voor niet geleverde diensten
De bewindsman heeft na een inventarisatie ontdekt dat er een discrepantie is tussen uitgegeven geld van de begroting op het ministerie en geleverde diensten/goederen. Het gaat vooral om uitgaven in de periode voor zijn ministerschap. Ook hiervoor wordt de CLAD ingeschakeld om onderzoek te doen naar alle betrokkenen, hun rol in het geheel en de bestemming van de middelen.
Tientallen onderzoeken gaande
Het is niet de eerste keer dat deze minister een onderzoek laat verrichten naar mogelijk niet toelaatbare handelingen van ambtenaren en bewindslieden onder het kabinet-Bouterse. Zo heeft de minister drie mega-onderzoeken doen opstarten bij het OM, waarvan de verzoeken werden ingediend bij de procureur-generaal. Daarnaast zitten bij de CLAD tussen de 20 en 30 onderzoeksaanvragen, gedeponeerd door de minister casu quo OW. Maar ook binnen het ministerie zelf, bij de afdeling Interne Controle (IC), vindt er onderzoek plaats naar ruim 50 gevallen van mogelijke misstanden.