Vandaag is een groep gestrande passagiers van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) getogen naar het hoofdkantoor voor duidelijkheid rond de ontstane situatie door de vele vlucht-annuleringen.
De SLM heeft inmiddels ruim acht vluchten geannuleerd. De passagiers verkeren in het ongewisse. Als reden voor de annulering wordt steeds aangegeven: ‘operationele problemen’. Onder de passagiers zijn er vooral Nederlanders van Surinaamse afkomst, de zogenaamde ‘diaspora-gemeenschap’. Veel van hen waren op vakantie in Suriname, maar moeten nu terugkeren.
Mevrouw Daniel geeft aan dat zij op 2 juli moest vertrekken. Zij zegt dat de SLM binnen twee dagen met informatie zou komen over het vervolgtraject. Dat gebeurde echter niet. Vervolgens zouden zij in het weekend vertrekken, maar dat ging niet door. Zij zegt de SLM te willen steunen; daarom kiest zij ervoor om naar Suriname te reizen met dit bedrijf. Op meerdere momenten heeft zij gebeld naar de SLM, maar er wordt niet opgenomen. “We willen naar huis, ik moet aan het werk. Mijn werkgever belt mij dagelijks om te vragen hoe het staat”, zegt Daniel.
Ook meneer Glenn is een passagier van een van de geannuleerde vluchten. Hij vindt dat de president luidkeels roept over het belang van de diaspora gemeenschap, maar dat hij hen in het ongewisse laat wanneer zij naar Suriname bezoeken. Hij vindt daarom dat het staatshoofd dient in te grijpen, desnoods door een charter te regelen voor de gestrande passagiers. Ook hij klaagt over het uitblijven van informatie vanuit de SLM. “Wij worden als kleine kinderen behandeld en steeds weggestuurd. Ze weten niets hier bij de SLM”, zegt Glenn. Hij moet zich maandag aanmelden aan het werk. Daarnaast heeft hij geen geld meer om langer hier te blijven.
Mevrouw Gersie is een Surinamer die een vakantie had ingepland. Zij zegt geen geld te hebben om extra kosten te maken, nu de vlucht geen voortgang heeft gehad. Zij weigert een overboeking te doen, omdat zij van mening is dat de SLM alle kosten moet dekken.
Communicatie
Het is opmerkelijk hoeveel klachten er zijn over de communicatie, zowel intern als extern. Niet alleen passagiers, maar ook de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) en de Bond Personeel Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BPSLM) hebben hun misnoegen hierover geuit. Niemand weet precies wat er aan de hand is en waarom zoveel vluchten geannuleerd zijn. Maar ook met betrekking tot imagoschade, vraagt men zich af of de SLM die zal kunnen herstellen.