Onlangs is een aantal skalians, die in het Kriki Mofo-gebied opereerden, onbruikbaar gemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) deelde foto’s waarop te zien is dat die in brand staan. Bij deze actie waren ook militairen betrokken. Minister Krishna Mathoera van Defensie reageerde op een persconferentie op vragen van journalisten met betrekking tot deze actie.
Volgens de bewindsvrouw was het een actie van het OM, waarbij het Nationaal Leger ondersteuning heeft gegeven. De bewindsvrouw wil inhoudelijk niet veel zeggen over de zaak. Maar, zij kan wel verklappen dat de scalians onttrokken waren aan het beslag dat zij opgelegd gekregen hadden. De scalians zijn vervolgens verplaatst en ging men toen door met het mijnen van goud in het water.
Mathoera zegt dat het OM de bevoegdheid heeft om op te treden; de algehele opsporing en vervolging ligt namelijk in handen van het OM. Ook kan er, in het kader van deze vervolging, een beroep worden gedaan op de gewapende machten, waaronder het Nationaal Leger.
Eigen toetsing
De minister gaf aan dat wanneer er een beroep wordt gedaan op Defensie voor ondersteuning, er uiteraard een eigen toetsing van het verzoek wordt gedaan. Hierdoor kan het leger ervan verzekerd zijn dat er niet wordt gehandeld in strijd met wet en recht. Ook in dit geval heeft Defensie het verzoek getoetst. “Wij hebben slechts ondersteuning verleend en de bevelen van het OM uitgevoerd.”
Beleid skalians
Mathoera benadrukt dat de regering een ander beleid heeft voor wat betreft de scalians, in vergelijking met het vorige kabinet onder leiding van Desi Bouterse. Scalians worden niet meer geaccepteerd; het is in strijd met de Mijnbouwwet en vergunningen worden niet meer verleend. Het gaat vooral om de schade die aangericht wordt aan flora en fauna door activiteiten van scalians.
MeKi Tamara-onderzoek
Tijdens het MeKi Tamara-onderzoek is nagegaan hoeveel kwik er zit in de lichamen van zwangere vrouwen en kinderen. Twee jaar lang is onderzoek gedaan, waaruit drie artikelen zijn gerold en gepubliceerd. Mathoera: “In alle drie artikelen is aangegeven dat de hoeveelheid kwik in de lichamen, boven het gemiddelde en de acceptabele norm is. Het beleid van de regering wordt hierop gericht.”
Ordening goudsector
Ook binnen de ordening van de goudsector geeft het Nationaal Leger ondersteuning. Er is een commissie die valt onder het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, waar Defensie in participeert. De minister zegt het belangrijk te vinden dat de ordening er is, maar er wordt ook rekening gehouden met werkgelegenheid, flora en fauna en dat de activiteiten passen binnen wet en recht.