BEP-parlementariër Ronnie Asabina is van mening dat de regering te lichtvaardig omgaat met de situatie te Brownsweg. Asabina komt zelf ook uit het gebied en behoort tot het traditioneel gezag. Hij was ook aanwezig tijdens de Krutu van Brownsweg op zondag 21 mei jongstleden.
De lichtvaardigheid is volgens Asabina duidelijk te merken in De Nationale Assemblee waar er, sinds deze situatie zich voordoet, vragen zijn gesteld. “Er zijn concrete vragen gesteld over deze concrete issue. En alsof er niks aan de hand is, wordt die vergadering verdaagd terwijl mensen met de handen in het haar zitten. Terwijl mensen geen toegang hebben tot water. Iets dat zo belangrijk is”, zegt Asabina die de ‘laat maar waaien’ houding van de regering verwerpelijk noemt. “Dat is onacceptabel”, maakt de BEP-parlementariër duidelijk.
Tijdens de Krutu zijn er concrete besluiten genomen. Als er voor dinsdag niet wordt opgetreden en de zakken, met vermoedelijk cyanide, niet worden verwijderd, zullen zij in actie gaan. Asabina staat achter het besluit van de samenleving en zegt dat de samenleving niet in actie gaat om mensen zomaar onaangenaam te zijn. “Die oplossing moet onmiddellijk komen. Cyanide is dodelijk, in feite zou de regering Brokopondo tot een rampgebied moeten benoemen.”
Asabina kan het niet geloven dat, volgens het NCCR, Brokopondo nog niet tot een rampgebied vastgesteld kan worden, omdat de hoeveelheid cyanide aanwezig in het water, nog niet is vastgesteld en hoeveel mensen en dieren eraan dood gaan. “Hoe kan dat? We hebben toch onlangs gebieden gehad zoals Commewijne en Saramacca die onder water waren gelopen. Deze gebieden waren zes maanden als rampgebied verklaard. Maar omdat het alleen voordoet in Brokopondo is het geen rampgebied”, merkt Asabina op.
Hij is niet te spreken over hoe men het gebied van Brokopondo behandeld. “We zijn toch ook deel van Suriname”, merkt de BEP-parlementariër op. De mensen verkeren in problemen en merkt hij op dat er kordaat opgetreden moet worden. “Maar we kunnen dat niet aanvoelen en zien dat ook niet vanuit de regering.” Vooralsnog is er geen hulp geboden aan de mensen, SWM heeft het monitoren op het water opgevoerd en men geeft aan dat er tot nu toe geen contaminatie is geconstateerd. Het lijkt alsof de dorpsleden en Asabina geen vertrouwen hebben in de uitspraken van SWM. De BEP-parlementarier is van mening dat men alles op alles zet om de regering te beschermen. “Maar Gado no’ ey sribi.”