De mensenrechtenactiviste Regita Edenburg, meer bekend als Asawini, bevindt zich momenteel op de politiepost Geyersvlijt. “Ze verkeert in goede gezondheid. Fysiek is er niks met haar gebeurd, maar psychisch heeft ze er wel onder geleden”, zegt een van de advocaten van Asawini, Arjan Ramlakhan.
Asawini werd Suriname uitgezet nadat haar verblijfsvergunning werd ingetrokken door de justitiële autoriteiten. Ze werd beschuldigd van het verstoren van de openbare rust en orde. Dat was de aanleiding om haar verblijfsvergunning per maart in te trekken. Eerder werd zij ook opgepakt omdat er aangifte tegen haar was gedaan voor bedreiging en diefstal. Zij werd gehoord in deze case en was hierna ‘vrijgelaten’ maar verbleef nog in detentie omdat haar verblijfsvergunning nog aan de orde moest komen.
Voor de advocaten een kort geding aan konden spannen om het uitzetten van Asawini te stuiten werd zij vervoerd naar Albina, om via de grens met Frans-Guyana uitgezet te worden. “De Franse autoriteiten konden echter haar papieren niet verwerken omdat zij niet de juiste papieren bij zich zou hebben”, zegt Ramalakhan. Ze verbleef enkele dagen in een hotel in Cayenne onder bewaking van Surinaamse agenten. De Franse autoriteiten waren hiervan op de hoogte. “Vanmorgen rond 7 uur is ze opgehaald en is ze dus vervoerd naar Paramaribo”, zegt Ramlakhan.
Vooralsnog mag zij nog geen contact onderhouden met haar familie omdat ze nog in vreemdelingenbewaring is, legt Ramlakhan uit. De Nederlandse consul was ook aanwezig te Geyersvlijt en heeft reeds gesproken met Asawini. De Nederlandse consul wilde nog niks kwijt aan de media, omdat hij zelf nog moest praten met de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi. Haar familie, die haar opwachtte bij het politiebureau, vindt het vreselijk hoe zij Asawini hebben behandeld. “Zij is nog steeds in dezelfde kleding waarin zij haar hebben opgehaald. Hoe kunnen zij iemand die niks heeft gedaan zo behandelen?” vraagt de familie zich af.
De geschorste zitting van vrijdag zal dinsdag of woensdag plaatsvinden, dat heeft de rechter vastgesteld. “We willen kijken of voor die tijd nog een ander kort geding kunnen indienen, maar daar zijn we nog mee bezig”, zegt Ramlakhan. Hij zegt dat Asawini ook de kans krijgt zich te beroepen op haar uitzetting. De advocaten zijn daar nu ook mee bezig, geeft Ramlakhan aan. De minister van Justitie en Politie heeft de bevoegdheid om iemand het land uit te zetten, maar de manier waarop het in de zaak van Asawini gaat, roept ook enkele vraagtekens op bij Ramlakhan. Het advocatenteam zal daar zeker werk van maken.