Tijdens de COVID-19-persconferentie van zondag heeft de regering aangekondigd dat de avondklok vanaf maandag 29 november wordt teruggebracht van 23.00 naar 21:00 uur. Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is dit noodzakelijk omdat er uitgebreid wordt gefeest. Ook de horecasector staat volgens hem gewoon muziekformaties toe op terrassen.
De Vereniging Horeca in Suriname heeft als reactie hierop haar leden opgeroepen om tegen deze aanpassing te protesteren. “We zijn ook op de hoogte van de zogenaamde illegale feesten die er worden georganiseerd. Daarom heeft zij vooraf gevraagd hoe de overheid hiermee om zal gaan. Helaas is weer gebleken dat de overheid niet in staat is de orde te handhaven.
Een simpel plan van zichtbaar maken van handhavers is voor deze beleidsmakers niet haalbaar”, stelt de voorzitter van de horecavereniging, Jonathan Martodihardjo in de oproep. Martodihardjo benadrukt dat de illegale feesten altijd hebben bestaan, ook toen de lockdown om 21.00 uur of eerder inging. Nu moet de hele samenleving boeten voor tekortkomingen van de overheid en wordt de horecasector ongegrond aangewezen als zondebok.
Covid Communiatie
Volgens de voorzitter van de Covid Communiatie stuurgroep, Sunita Nannan Panday-Gopisingh, is de vaccinatiegraad in Suriname nog te laag. Van de doelgroep is 45% volledig gevaccineerd. Deze vaccinatiedekking is bij lange na niet genoeg om de maatschappij te beschermen. Het toedienen van boosters aan mensen die extra risico lopen, verloopt redelijk goed.
De Vereniging Horeca Suriname
Onlangs is de wereld geconfronteerd met een nieuwe Covid-variant, waar nog weinig over bekend is. De Vereniging Horeca Suriname vindt dat de overheid de grenzen dient te sluiten, als het zijn burgers hiertegen wil beschermen. “Het is namelijk makkelijker om de horecasector de schuld te geven als deze variant ook Suriname treft om vervolgens de vinger te wijzen naar de samenleving dat ze ongehoorzaam is.”
Protestactie
De protestactie die op maandag 29 november door de vereniging wordt georganiseerd heeft als doel dat de beleidmakers de maatregel van de lockdown terugdraaien. Op de personferentie kwam ook naar voren dat het Korps Politie Suriname het afgelopen jaar zeven miljoen Surinaamse dollar aan boetes uitgeschreven heeft voor het niet naleven van de COVID-regels. Hoeveel hiervan daadwerkelijk is gestort, is nog niet bekend.