“Goed beleid moet braindrain kunnen stoppen. De situatie is nog steeds zorgwekkend te noemen.” Dit heeft directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aangegeven aan de STVS-redactie.
“Voor de maanden januari en februari zijn er nu al 30 verpleegkundigen ontslagen.” Redan merkt op dat er nog meer zullen volgen, omdat de HRM-afdeling van het grootste ziekenhuis van Suriname veel meer ontslagbrieven heeft ontvangen. De verpleegkundigen vertrekken vanwege de economische situatie in het land om elders te werken, zowel in de regio als in Nederland en België. Het zijn voornamelijk gespecialiseerde verpleegkundigen die vertrekken. De vraag naar deskundig verplegend personeel is wereldwijd groot.
De ziekenhuizen hebben vaker aan de bel getrokken. Ook de voorzitter van de Algemene Bond van Personeel in dienst van het Academisch Ziekenhuis, Lloyd Pool, laat vaker zijn stem horen over dit vraagstuk. Hij zei eerder dat de ontwikkelingen binnen de gezondheidssector enorm zorgwekkend zijn. Pool merkte op dat de meeste mensen die vertrekken, werkzaam zijn bij het AZP.
“Als vakbond zijn we continu bezig om op te komen voor de belangen van de mensen. We vechten ervoor dat ze een betere waardering krijgen. Het lukt maar niet.” Hij is van mening dat verpleegkundigen en andere zorgwerkers te hard werken om de samenleving te dienen om dan nog na te denken over hoe ze de maand zullen doorbrengen nadat ze hun salaris hebben ontvangen.
Redan laat weten dat het vertrek van kader zijn weerslag heeft op het ziekenhuis en de patiënten. “Het heeft eigenlijk zijn weerslag op de totale samenleving. Op een gegeven moment moet je er beleid op loslaten. We weten allemaal wat de push-en pullfactoren zijn”, aldus Redan. Na de aanhoudende corona pandemie zijn landen bezig om hun zorgsector te versterken. Ze zegt dat Suriname zich ook zal moeten bestendigen om er alles aan te doen het zorgpersoneel binnen de landsgrenzen te houden. “Je kunt niet iedereen tegenhouden, maar er moet wel beleid komen.” In 2023 heeft het ziekenhuis ruim 111 gespecialiseerde verpleegkundigen verloren.
De directeur geeft aan dat er in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid naar duurzame en structurele oplossingen gezocht moeten worden. Ze merkt echt op dat het AZP niet heeft stilgezeten. “Wij zijn bezig onze eigen mensen op te leiden. We zijn bezig met gespecialiseerde opleidingen, maar als je iemand met ervaring verliest, moet je weer vanaf de bodem beginnen.” De wervings- en behoudtoelage heeft volgens Redan geen vruchten afgeworpen. Ondanks eerder genomen zogenaamde interventiemaatregelen van de overheid lijkt de braindrain, waarmee voornamelijk overheidsziekenhuizen te kampen hebben, alleen maar toe te nemen.