De acties die de Bond van Personeel bij het Academisch ziekenhuis Paramaribo (AZP) voert, moeten meteen worden opgeschort. Dit heeft de kortgedingrechter vandaag bepaald.
Gezondheidsminister Amar Ramadhin heeft de informatie vandaag met reporters gedeeld voor aanvang van de reguliere vergadering van de ministerraad. De bewindsman was niet lang daarvoor uit de rechtszaal, toen hij naar het Kabinet van de Vicepresident ging. Hij merkt op dat hij content is met het besluit van de magistraat. Vanmorgen zijn beide partijen voor de rechter verschenen.
De directie van het AZP en de leiding van het Ministerie van Volksgezondheid hebben het kort geding tegen de Algemene Bond van Personeel in dienst bij het Academisch Ziekenhuis (ABPLAZ) aangespannen. Ramadhin deelt mee dat de stap naar de rechter niet zomaar is gezet. “De beslissing is dat de acties direct opgeheven moeten worden. En de bond heeft toegegeven dat die bereid is om de acties op te heffen.” De bewindsman zegt dat de bond eerlijk heeft toegegeven dat die ziet dat de minister probeert om stappen te zetten om zaken gedaan te krijgen en ziet wat de financiële uitdagingen zijn.
Geen scheefgroei
De bewindsman zegt verder dat de bond graag duidelijkheid wil over hetgeen het personeel te wachten staat. “Wij hebben met de rechter afgestemd dat de acties per direct worden opgeheven, maar dat wij wel volgende maand naar de rechter teruggaan over de stappen die verder ondernomen moeten worden.” Ramadhin zegt dat er primair vanwege de nieuwe loonreeks die de bond heeft gevraagd, er een scheefgroei zou ontstaan bij salarissen in de zorgsector. Hiermee zou er meer onrust ontstaan bij de andere groepen in deze branche. De rechter heeft dit naar zeggen van de functionaris ook beaamt. De magistraat heeft gesteld dat de door de bond voorgestelde verhoging niet gunstig is en de samenleving op die wijze onrecht aangedaan zou worden.
Belangen
Ramadhin zegt dat er een algemeen belang is bij de zorgsector, ten aanzien van salarissen. Hij zegt ook te snappen dat er sprake is van een groepsbelang bij het AZP. “De wens is dat die zo snel mogelijk wordt gehonoreerd. Wij hebben aangegeven dat, binnen het kader van behoorlijk bestuur, je wel de integrale aanpak van de loonreeks moet bevorderen.” De advocaat van de bond kon zich naar zeggen van de bewindsman terugvinden in de motivering dat zaken structureel moeten worden aangepakt. Hij stelt dat eerder al is gezegd dat de problemen structureel moeten worden opgelost en het wel minder is dat de onderhandeling bij de rechter heeft moeten plaatsvinden. Er is dus nu in goed overleg met elkaar afgesproken. “Ik denk dat partijen zich bewust zijn van het belang van dialoog eerder dan confrontatie.”
De bond is door de rechter gevraagd het vertrouwen te geven aan de regering om oplossingen te bedenken. De rechter heeft de regering erop gewezen om middels een duidelijke tijdlijn afspraken te maken en die na te komen. Dit, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn en ze niet verrast worden met zaken, zegt de minister.