Voor de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) ligt het belang van de aanname van de Wet Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) niet bij het tarief, maar bij het grondstoffenbesluit.
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de ASFA, zegt dat het belangrijk is voor de organisatie dat zij strijdt voor de dingen die voor de leden belangrijk zijn. In dat kader geeft hij aan dat de hoogte van het tarief overgelaten kan worden aan de politiek en de vakbeweging. Die discussie is niet relevant voor Bilkerdijk.
Waar het bij de ASFA-voorzitter om gaat, is dat het gebruik van de grondstoffenbesluit overeind is gebleven. Het grondstoffenbesluit geeft namelijk aan fabrikanten de ruimte om grondstoffen, halffabrikaten en verpakkingsmateriaal op nul procent binnen te brengen. Dit is volgens Bilkerdijk een manier om de productie te stimuleren. Hij wijst erop dat de Wet Belasting over de toegevoegde waarde heel lang in de maak is geweest en er bestond een risico dat fabrikanten het grondstoffenbesluit zouden verliezen. “Maar met de aanname van de wet is het overeind gebleven en dat is wel een aanwinst.”
Hij geeft dus aan dat ondernemers in principe gewoon onder het nultarief grond- en hulpgoederen kunnen laten halen voor hun productie. “Maar voor alle duidelijkheid; je moet aan het eind wel die BTW hebben”. Dus deze wet zorgt volgens hem ervoor dat het productiebedrag van fabrikanten geen extra kosten krijgt. De BTW is uiteraard een consumentenbelasting, het is niet voor de fabrikant.
In De Nationale Assemblée is vaker aangehaald dat lagere inkomensgroepen het veel moeilijker zullen hebben als de BTW ingevoerd zal worden. Dat is volgens Bilkerdijk onmogelijk. Hij is de mening toegedaan dat geen enkele consument meer zal betalen met de introductie van de BTW. Omdat de omzetbelasting die we kennen, met de invoering van BTW weg zal komen te vallen. “Als de omzetbelasting twaalf procent is en die BTW op tien procent is gesteld, hoe gaan ze dan meer betalen?”
Ook is er binnen de gemeenschap veelvuldig aangehaald dat de BTW inflatoir zal werken. Dit is volgens Bilkerdijk een uitspraak die niet op waarheid berust. Het probleem van kosten verhogen, zal volgens hem niet gelden bij de BTW. Naar zeggen van Bilkerdijk zullen dat andere maatregelen zijn die de overheid mogelijk gaat nalaten in te voeren of toezicht op te houden. Want als de overheid de importhandel niet aanpakt, gaan de kosten omhoog en dat leidt tot inflatie. Die prijsstijging die gaat komen, komt dan niet van die BTW, het gaat komen van dingen die de overheid verkeerd doet of toe staat om te gebeuren. “Want als je te veel importeert, importeer je ook die inflatie van die landen mee. Het is wel een dreiging, maar dat komt niet door de introductie van BTW”.