Als je naar de ontwikkeling van het beroepsonderwijs kijkt, kan de conclusie getrokken worden dat de Surinaamse samenleving, zonder om de vinger te wijzen, een beetje stiefmoederlijk kijkt naar deze tak van scholing. Dit zegt de voorzitter van het stichtingsbestuur van het PTC, Joyce Williams, in gesprek met Key News.
Naar ervaring van de voorzitter bestaat er al jaren een heel andere kijk op zaken als het aankomt op beroepsonderwijs. “Zo van, als je naar de technische school gaat, zegt men dat je niet snugger genoeg bent of je bent hogri boi. Als je naar het nijverheidsonderwijs gaat, wordt er een beetje op je neergekeken.”
Backbone
Williams merkt op dat haar conclusie veelal geldt voor het lager niveau beroepsonderwijs. De mensen die in het beroepsonderwijs worden opgeleid blijken juist de ‘backbone’ te zijn binnen de verschillende bedrijven. Deze mensen zorgen volgens de voorzitter er juist voor dat de productie tot stand komt en draaiende blijft. De mensen die hoger zijn opgeleid, zijn vaak de mensen die de leidinggevende posities bekleden.
“Zij zijn niet de mensen die on the ground werken. Ik zeg niet dat ze geen verstand hebben van water gebeurt, maar ze geven leiding. Dus wil jij je productie verhogen en effectiever en smart werken, dan heb je ook het hoger beroepsonderwijs nodig om het proces te begeleiden.”
Waarde hechten
De voorzitter merkt op dat productiever werken, efficiënter werken betekent en naar een niveau kan waarbij je kostenbesparend beleid kan uitstippelen. “Je gaat, als je hoger opgeleid bent, meer waarde hechten aan kwaliteit. Je gaat het heel proces echt goed begeleiden.” Williams benadrukt dat als je kennis draagt van deze zaken je als belanghebbende zeker ervoor moet zorgen dat je steeds meer mensen krijgt op het beroepsonderwijs gerichte scholen.
Crisis
Het PTC mag volgens Williams niet klagen dat zij geen nieuwe mensen inschrijven. “Ja misschien een beetje minder, maar dat komt vanwege de economische situatie in het land, maar dan ga jij je afvragen waar het aan ligt. Ligt het aan me curriculum? Geef ik de mensen geen perspectief?”, vraagt ze zich af. Williams merkt ook op dat een veelgestelde vraag is waarom de overheid en het bedrijfsleven niet meer investeren in het beroepsonderwijs.De investering moet niet incidenteel zijn, meent de voorzitter.
“Niet de ene keer een stageplek en de andere keer niet. Niet een keertje deskundigen hebben om het curriculum te helpen en de andere keer niet. Er moet structureel een toezegging en afspraak gemaakt worden”, vindt Williams.
Het PTC organiseert vanaf 3 november een driedaags congres in verband met het 25-jarig bestaan van de instelling. Het thema van het bijeenkomst is: “Waarom is hoger beroepsonderwijs niet spannend?”. De bedoeling van het congres is om na te gaan waarom Suriname nog niet heeft begrepen hoe belangrijk het beroepsonderwijs is.