Op social media hebben ouders hun misnoegen geuit over het kaften van schoolboeken en schriften. Aan de hand van de post en comments is te merken dat ouders het niet leuk vinden om hoge torens met boeken en schriften te kaften.
“Het neemt veel tijd in beslag”, lieten enkelen weten. Ook dat het nu “uit de mode is” en er “andere manieren bedacht moesten worden” om schriften netjes te houden.
Rubyan van der Veen, leidinggevende bij het dependance van het Nancy Kids Instituut in Paramaribo-Noord, zegt dat het een regel is op de school. “De boeken en schriften blijven netjes wanneer ze zijn gekaft. Er zijn enkele ouders die het vergeten te doen, maar wij sturen dan de schriften terug naar huis. En de schriften worden daarna toch gekaft. En dit geldt voor alle pupillen; vanaf de dreumes tot leerjaar 8.”
“Het is leuk als de boeken en schriften netjes gekaft zijn,” zegt Raisa, een juffrouw van Toetie’s oppas en peuterschool. Ook zij vinden het belangrijk om op deze manier netjes om te gaan met het lesmateriaal. “Ik weet niet te kaften en het is veel werk”, laat een ouder in gesprek met Key News weten. “Maar ik doe het omdat het moet.” En precies deze instelling hebben de meeste ouders; doen omdat het moet. De meeste schriften die door leerlingen worden gebruikt, zijn de schriften met een dunne papieren kaft. De papieren kaft krijgt makkelijk ‘oortjes’ aan alle uiteinden van het schrift. Ook krijgen de schriften na een poosje scheurtjes of vlekken. De extra kaft zorgt voor wat versteviging voor de originele kaft zodat de schriften langer in tact blijven.
Enkele ouders geven een mening over kaften. “Het knippen en alles netjes vouwen duurt heel lang, maar aan de andere kant zien ze er wel netjes uit als je ze hebt gekaft”, merkt een van de ouders. Een ander ouder vindt kaften juist leuk. Terwijl een andere van de oppas juist zegt dat kaften de leuke figuurtjes van bepaalde schriften bedekt. “Ik weet wel te kaften, maar het is niet mijn hobby.”
Of het een hobby is of niet, op de meeste scholen wordt er gevraagd om de boeken en schriften te kaften. Uit de meeste gesprekken blijkt dat de ouders er uren over kunnen klagen, maar aan het eind toch ervoor kiezen om te kaften. “Het is een regel van de school, dus ik houd me eraan”, zeggen de meesten.
Naast hun misnoegen uiten, hebben de ouders ook tips met elkaar gedeeld. Het kopen van schriften met een dikkere en harde kaft was één van ze. Ook lieten enkele ouders weten dat de schriften met een plastic kaft handig zijn. “Die hoef je niet te kaften”, merkte een ouder op.
Of alle scholen het accepteren dat deze soort schriften niet gekaft hoeven te worden, is niet bekend. “Het is ook een optie, maar het is niet handig voor de leerlingen. De plastic kaft klapt constant dicht wanneer de kinderen bezig zijn te schrijven”, zegt juffrouw Van der Veen. “Het is niet handig voor kleintjes, maar ik koop het wel voor mijn oudere zoon,” beantwoord een ouder op de vraag of het kopen van schriften met een hard plastic kaft beter is. In de winkels zijn er schriften met verschillende soort kaften te vinden. Van dun tot dik en van papieren tot plastieken kaften. Zelf plastieken kaftjes waar je een schrift kan inschuiven, zijn er nu te vinden in de winkels.
Of het kaften van boeken en schriften afgeschaft moet worden, zit nog ertussen. Een heleboel ouders vinden het niet prettig en voor hen neemt het te veel tijd in beslag. Andere ouders hebben er juist plezier in. Wat wel een feit is, is dat er nu meer dan één optie is dan een schrift met een dunne kaft, dat nog een kaft erover moet krijgen.