Er heerst beroering onder kunstenaars in ons land vanwege de procedure die is uitgezet voor deze doelgroep bij het ontwerpen van een slavernijmonument. Vele kunstenaars voelen dat zij zijn gepasseerd om een bijdrage te kunnen leveren aan een slavernijmonument.
Het Nationaal Comité herdenking Slavernijverleden heeft medio 2022 bekendgemaakt dat er een competitie zou zijn onder kunstenaars om een ontwerp te maken van een slavernijmonument. Bij een dinsdag gehouden pers Krutu in de botanische tuin Prakwaki, heeft Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Federatie Fu Afrikan Srananman, laten weten dat een doelgroep van de organisatie, namelijk kunstenaars, in beroering zijn.
Bij de competitie heeft het comité samengewerkt met de Federatie van Visuele Artiesten in Suriname (FAS), waarvan George Struikelblok de voorzitter van is. Inmiddels is er al een ontwerp gekozen dat het slavernijmonument en daaraan gekoppeld museum zal worden. Op drie januari is het ontwerp ‘op zoek naar vrijheid; de drang naar vrijheid en rechtvaardigheid’ gekroond tot de winnaar van de competitie ‘ontwerp nationaal slavernijmonument.’ Aan dit ontwerp hebben kunstenaars George Struikelblok, Marianne Hiralal, Johny Belfor en het echtpaar Hans en Truus van Coevorden aan gewerkt.
Wijngaarde haalde aan dat wat zich heeft gemanifesteerd gestopt moet worden omdat het niet goed is voor de gemeenschap, nog minder voor de kunstenaars. Hij vraagt zich af met welke bedoeling de initiatiefnemers hebben gehandeld, gezien dat heeft geresulteerd in beroering onder kunstenaars. De federatie voorzitter meent dat er door leden van de beroepsgroep gesproken wordt van belangenverstrengeling en dat er ook corruptieve handelingen zijn gepleegd.
Wijngaarde zegt dat hij de op- en aanmerkingen, die nationaal zijn gemaakt over de wijze waarop de initiatiefnemers te werk zijn gegaan met de competitie, heeft genoteerd. Het gelopen traject, maar meer nog de wijze waarop een belangrijk monument wordt gerealiseerd, verdient volgens hem absoluut kritiek.
Kunstenaar Reinier Asmoredjo, die deel heeft genomen aan de competitie om het slavernijmonument te ontwerpen, zegt dat de FAS de uitnodiging voor deelname niet naar al haar leden heeft gestuurd. Hij kreeg het zelf via een andere bron, iemand die niet eens een kunstenaar is. Hij vindt dat de uitnodiging nationaal bekendgemaakt moest worden, zodat iedereen daarvan op de hoogte was.
Ook legt Asmoredjo uit dat er SRD 750 betaald moest worden voor deelname aan de competitie en daarna de richtlijnen zijn doorgegeven. Ook de manier waarop de jury de beoordelingen heeft gegeven in de diverse ronden, is niet in goede aarde gevallen bij de kunstenaars. Samen met Asmoredjo hebben ook andere kunstenaars hun misnoegen geuit over het beloop van de competitie.
Wijngaarde wees erop dat als we in Suriname iets doen, het systeem van de kolonisator niet opgevolgd moet worden. “Die heeft gewerkt in hokjes en dan krijg je wantrouwen. We zijn vier eeuwen verder, maar dat is gaan leven in ons …helemaal in de genen gaan zitten.” Hij staat erop dat wanneer dergelijke dingen georganiseerd worden alles opengegooid wordt zodat iedereen het weet en de mogelijkheid heeft om mee te doen. “Betrek alle windstreken van Suriname, dan kan niemand zeggen dat het gebeurd is in hokjes of dat het riekt naar corruptie”. De Federatie Fu Afrikan Srananman vindt het niet correct hoe zaken zijn verlopen rond de competitie.