Bewoners van de plantage Overtoom in Para, die de situatie in het gebied al zat zijn, hebben woensdagochtend de Kennedyweg gebarricadeerd.
Met de barricade vragen zij dringende aandacht van de regering-Santokhi voor zowel de situatie in Para en het gehele land. Het grootste probleem waarmee de mensen kampen, is het slechte wegdek, dat voor veel ongelukken heeft gezorgd in de afgelopen periode. Door de wegbarricade worden zowel burgers als het economische verkeer opgehouden. Dat hebben zij duidelijk gemaakt in een reportage van D-TV met Djerrel Harderwijk.
Een bewoner van het gebied vertelt dat er vanaf nu ook een actiegroep in Para is. De groep die zich de actiegroep van Para noemt, zegt dat het juist de bedoeling is dat weggebruikers last ondervinden van de wegbarricade, zodat ze zich een beeld kunnen vormen waarmee de mensen van het gebied kampen.
Ook gelooft de actiegroep dat dit een van de manieren is om de aandacht van de regering te vragen, want anders dan dit gaat moeilijk. Zij komen niet alleen op voor het slechte wegdek, maar ook voor de algehele situatie in het land. Het slechte wegdek zou aangepakt worden, echter daar is niets van terechtgekomen.
Bewoners van het gebied leggen uit dat het rehabiliteren van de weg reeds is uitbesteed aan een ondernemer. Echter, de werkzaamheden blijven uit. Zelfs voetgangers zijn volgens hen niet veilig, want als ze langs de straat lopen en een voertuig voorbij rijdt, is de kans groot dat ze letsel oplopen door opvliegende stenen. Bewoners vinden dat voor de Caricom Staatshoofdenvergadering, welke in juli in Suriname is gehouden, beloofd is door de centrale overheid dat de weg aangepakt zou worden.
Maar, na iets meer dan een maand bevindt de weg zich in dezelfde slechte staat. Bij de wegbarricade staan er mensen met borden met leuzen ‘weg met corruptie en weg met racisme’. Ook pleiten zij voor betere salarissen voor werknemers. Ze zien graag dat eenieder minimaal SRD 10.000 per maand verdient, aangezien de prijzen van alle producten voor levensonderhoud steeds de lucht ingaan.
Districtscommissaris Marlene Joden, die zelf niet aanwezig was bij de barricade, zegt dat er al overeenstemming met minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken is voor de herstart van de rehabilitatie van de werkzaamheden. Dit was al een tijdje geleden afgesproken, zegt de burgermoeder. Ze geeft toe dat op 30 juni de asfaltering van de weg was ingeluid. Bij die gelegenheid waren de president en vicepresident ook aanwezig. Maar ze wijst erop dat de ondernemer zich daarna terugtrok, waardoor de zaak is blijven liggen.
De ondernemer is weer bereid gevonden de werkzaamheden uit te voeren. In het weekend zullen er voorbereidingen hiervoor getroffen worden. Dus Joden gaat ervan uit dat de werkzaamheden de volgende week van start gaan.
Zij vindt het zelf ook nodig dat de weg snel aangepakt wordt, omdat ze niet meer wil dat er verkeersongevallen daardoor gebeuren. Ze wijst er ook op dat Para in de vakantieperiode druk is, dus de weg moet zeker gerehabiliteerd worden.