De Chinalco deal, om West Suriname tot een bauxiethaven te maken, is niet van de tafel. Dat zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerkingen in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname.
Ramdin zegt dat er slechts een overeenkomst is getekend met de regering zonder verwachtingen, maar dat de regering zal zorgen dat de overeenkomst besproken zal worden in De Nationale Assemblee. Echter heeft de DNA aangegeven dat zij meer dan 90 dagen nodig zal hebben om zich te buigen over de voorstellen die Chinalco heeft gedaan. “Daar heeft de regering respect voor en volksvertegenwoordigers moeten de ruimte krijgen om zaken te bekijken om een gedegen besluit te maken”, zei de bewindsman.
Het is nu wachten op DNA. Ramdin zegt dat de regering Chinalco informeert dat het parlement meer tijd nodig heeft. De BIBIS-minister geeft toe dat de lokale bevolking ontevreden is met de consultaties die zijn geweest. De FPIC-procedure, die lokale gemeenschappen op een transparante wijze informeert, zal volgens Ramdin nu opgezet worden. Zowel de regering als DNA zullen gesprekken voeren met de betrokkenen.
Het exploiteren van de bauxietgrondstoffen in West-Suriname is volgens de BIBIS-topman een inkomstenbron voor Suriname naast olie en gas. Hij geeft aan dat er ook naar andere alternatieve gekeken moeten worden om West Suriname tot ontwikkeling te brengen. Tegelijkertijd moet er volgens hem ook rekening gehouden worden met de grote biodiversiteit in West-Suriname. Ook onze carbon negatieve status moet behouden blijven. “Alternatieve mogelijkheden kunnen zijn dat het men het gebied behoudt en geld daarvoor terugkrijgt, maar daar moeten we er zeker van zijn. We moeten het gebied ontwikkelen en geld mee kunnen verdienen”, aldus Ramdin.
Verschillende organisaties hebben samen met de Inheemsen van Apoera geprotesteerd tegen de Chinalco deal. De lokale gemeenschappen zeggen dat ze niet zijn betrokken in de voorgesprekken. Ze waren daarom verrast toen er ineens een MoU was getekend met de Chinezen. Vorig week hebben de dorpelingen uit Kabalebo ressort, Apoera, Washabo, Section en Sandlanding een vredesloop gehouden, om zo aandacht te vragen aan de regering zodat deze deal gestopt wordt. “We zijn niet tegen ontwikkeling, we hebben haar juist nodig, maar zij moet op de juiste manier gebeuren”, zegt kapitein Marchiano Jong van Apoera.
Volgens de richtlijnen van de Inheemsen en de FPIC-procedure moet het traditioneel gezag betrokken worden, zodat zij hun gemeenschappen kunnen informeren. Ze zijn juist overgeslagen wat volgens het traditioneel gezag niet correct is. “Wij wonen hier en niemand komt voor ons bepalen wat er gaat gebeuren in ons gebied. We zijn de eerste bewoners van dit land en eisen dat wij ook betrokken worden”, aldus het traditioneel gezag van Apoera.