“Single use plastic gaat dit jaar eruit, het wordt uitgebannen.” Dit heugelijk feit deelde Glenn Ramdjan, voorzitter van de stichting Support Recycling Suriname (SuReSur), mee aan Key News. Hieronder vallen onder andere de plastic zakken die in de winkels worden meegegeven bij het doen van boodschappen. Er zal volgens Ramdjan echter wel een overbruggingsperiode hiervoor gelden. “Je zal wat moeten zoeken om je boodschappen in te doen, zoals een eigen boodschappentas of doos meenemen”, legt de SuReSur-voorzitter uit. Feit is dat de zakken eindelijk uit het systeem zullen gaan.
“De single use plastic zakken hebben een kort verbruik levensduur zoals een dag of een half uur, wanneer de boodschappen worden weggebracht. Daarna belanden ze in het milieu”, legt Ramdjan bezorgd uit. “Single use plastic, dat wordt gegeven in winkels, is heel licht en kan gemakkelijk wegwaaien en breken in zon en regen binnen een maand. Echter, de plastic delen blijven voortbestaan”, geeft Ramdjan aan. Die belanden dan in het milieu, waaronder in de zee. De dieren zien deze stukken als voedsel, met alle gevolgen van dien.
David Singh, directeur van WWF Guianas, bevestigt wat Ramdjan naar voren heeft gebracht. “Uit een onderzoek gedaan door een Nederlandse organisatie blijkt dat ruim 80% van de respondenten nanodeeltjes plastic heeft in het bloed. En wij weten niet wat dit alles tot gevolg kan hebben”, zegt Singh.
Tijdens Earth Hour staan landen stil bij de gevolgen van diverse milieuaspecten, waaronder klimaatverandering. Overal ter wereld worden de lichten een uur uitgemaakt van 20.30 tot 21.30 uur, om onder andere besparing op energie te promoten. “Het is een tijdstip, waarbij wij moeten nadenken over hoe wij een verschil kunnen maken. Maar ook hoe wij als ouderen de aarde achterlaten voor de volgende generaties”, zegt Singh.
In het kader van deze dag zijn onder andere door WWF-Guianas in samenwerking met andere organisaties, diverse activiteiten georganiseerd. De pick up and run was daar een van. Diverse groepen hebben op sportieve wijze de omgeving van Waka Pasi en de Palmentuin ontdaan van voornamelijk plastic afval en blikken. Een van de teams was het team van districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost. Het is volgens hem nog steeds belangrijk te weten dat het probleem nog steeds bestaat: “Surinamers gooien nog steeds hun afval in het mileiu en dat is heel schadelijk.” We weten dat plastic veel wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal, zoals voor producten uit supermarkten. Maar het is juist nu belangrijk om met een eigen boodschappentas naar de winkel te gaan. “Want dat is de nieuwe mode”, zegt de dc.
Ondertussen komen de eerste deelnemers Waka Pasi weer binnen. De vuilniszakken worden gewogen, zodat er aan het einde van de dag een beeld is hoeveel kilogram afval is opgehaald in de Palmentuin en omgeving. Het team van dc Bhola heeft ruim 6 zakken met afval opgehaald tijdens de pick up and run.
Bhola vraagt de samenleving zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. “Weet u, de aarde warmt op en de gevolgen merkt eenieder, zoals toename van regen, vergeleken met die van het afgelopen jaar. Dit zijn allemaal de gevolgen van de opwarming van de aarde. “En wij moeten de natuur helpen, door zaken niet erger te maken. Ga dus zuinig om met de natuur en gebruik zo min mogelijk energie in huis”, is de oproep van de dc.
Einde bericht