Met het heengaan van ex-president Desi Bouterse is het de hoogste tijd voor verzoening. Dit zegt monseigneur Karel Choennie.
“Het is nu echt de hoogste tijd voor verzoening om met het weinige kader dat wij hebben Suriname op te bouwen en samen verder op weg te gaan.” Choennie heeft pogingen gedaan om een verzoeningsproces te starten, maar die zijn onbeantwoord gebleven vanuit de toenmalige president Bouterse.
De geestelijke heeft reeds in zijn kerstboodschap aangekondigd een hoopvol jaar tegemoet te gaan vanwege het uitroepen van het jubeljaar. “Eens in de 25 jaar wordt er een jubeljaar of heilig jaar uitgeroepen. Dit gebruik gaat terug op het volk van Israël dat na zevenmaal zeven sabbatsjaren een jubeljaar moest uitroepen”, benadrukt hij.
“In dat jaar werd er een grote verzoendag uitgeroepen. Oude schulden werden kwijtgescholden en degenen die zichzelf als slaaf moesten verkopen werden vrijgelaten. Ook het land moest rusten en de mensen aten alleen wat de aarde voortbracht, vervolgt Choennie.
In het jubeljaar mogen ook oude ruzies worden bijgelegd, elkaar vergeven en een nieuw begin gemaakt, waarbij iedereen dezelfde kansen weer heeft. De paus heeft het thema Pelgrims van hoop gekozen. Hij heeft een bul over het jubeljaar geschreven met als slogan: Hoop stelt niet teleur, vertelt bisschop Choennie.
“Hoop is een van de drie goddelijke deugden. Ze helpen ons individueel en collectief uit te groeien tot de mens en het volk dat idealiter kan zijn. Hoop heeft de tot slaafgemaakten geïnspireerd om door te blijven gaan. Hoop op een beter Suriname heeft ons de onafhankelijkheid gebracht. Hoop op vrede brengt nu Rusland en Oekraïne ertoe om te beginnen na te denken over vrede”, aldus Choennie.