Surinamers zijn hardleers en trappen nu met open ogen in de luchtfietserij en fatamorgana over bitcoin en exchange markt (aandelenmarkt) als redding (!) voor Suriname. Hardleers want de fatamorgana van diaspora kapitaal en rij aan investeerders gefabriceerd door Santokhi en zijn sprookjesverteller in diaspora, Makka, in 2020 liggen nog vers in het geheugen.
Toen had niemand en dan ook niemand van de MOC (media, opiniemakers en commentatoren) moeite gedaan om de luchtbel lek te prikken. Heel Suriname kwijlde toen en leunde achterover want het geld zou binnenstromen zonder er iets voor te hoeven te doen, niemand vroeg door, niemand deed zelf research. Ik neem mijzelf kwalijk dat ik toen – voor de verkiezingen – slechts in beperkte kringen van MOC’ers de onzinnigheden en leugens over diaspora kapitaal en rij aan investeerders besprak. Dat doe ik nu niet meer met die MOC’ers, want veel van ze zijn onderdeel van het probleem met hun selectiviteit en soms dommigheid. Ja ja, dommigheid en het is baud, maar ik zal het zo illustreren. Hold your horses over moraliteit over taalgebruik.
Daags na de verkiezingen van 2020 toen ik wel in het openbaar bepaalde MOC’ers confronteerde met de fatamorgana werd als excuus opgevoerd dat achteraf praten makkelijk is en dat men Santokhi en zijn sprookjesverteller een kans wilde geven. Kans geven, achteraf praten? Wel we weten nu hoe het volk gruwelijk misleid is met zoveel onzin die zelfs een mavo 3 in Nederland door zou hebben. En toch was in Suriname – inclusief diaspora radio’s in Nederland – nimmer op grote schaal tegengas gegeven aan Santokhi en zijn handlanger, de Surinaamse versie van Alicomicali, de Iraakse minister van Informatie ten tijde van het binnen vallen van Irak door Amerika.
Suriname trapt weer in nieuwe misleiding
Nu lijkt hetzelfde te gaan gebeuren met de fatamorgana van bitcoin en exchange markt. Het is schokkend om Jerrel Harderwijk te horen praten met Maya Parbhoe in een DTV-uitzending van 2 mei. Harderwijk hangt aan haar lippen en “kwijlt” al bij het idee dat Parbhoe met de nieuwe zeepbel in 2-3 jaren de problemen in Suriname oplost. De volgende dag herhaalt Harderwijk tegen Winston Ramautarsing dat El Salvador een bewijs van succes is. Schokkend! Waarom? Omdat Harderwijk al in die onzin is gaan geloven zonder zich te verdiepen in de onzinnigheden van Parbhoe met haar oplossingen. Let wel, het gaat bij mij om haar onzinnigheden en luchtfietserij als bitcoin en exchange markt als de oplossing van de problemen van Suriname. Het gaat bij mij niet om haar hobby en haar passie over exchange markt, Fintech en bitcoin.
Harderwijk snapt niets van bitcoin, weet niets van exchange markt, hij doet geen moeite om zich te verdiepen in de El Salvador case, maar gaat dat ruim “broadcasten” en herhalen. Het gevaar van dit gedrag is dat zijn luisteraars ook in die onzin gaan geloven. Als je de comments op de FB en YouTube van DTV leest dan is het voor mij alle reden om de discussie nu in alle openheid aan te zwengelen. Als 80% van Suriname een hele lage ontwikkeling heeft – a no mie takie, is eerder door Minov gezegd- dan begrijp je de comments op social media met opmerkingen als: “Maya for pres”, “ja deze vrouw weet waar ze het over heeft”, “big up” etc.” Complete leeghoofderij niet gehinderd door enig verstand van de materie.
Het gevaar van de zeepbel bitcoin en exchange markt, is ernstig want in 2-3 weken is Parbhoe al meerdere keren bij MOC’ers – Dave, ABC en DTV aan tafel geweest en niemand prikt haar verhaal lek. Dit gaat vanaf nu een eigen leven leiden en Parbhoe heeft nu zelfs politieke ambities. De combinatie politieke ambitie en zeepbel verkopen is precies wat we nu niet meer moeten willen hebben. Hardleers zijn Surinamers. Alles gaat herhalen. Parbhoe klaagt en geeft af op andere politici, maar komt zelf met een zeepbel, de reinste misleiding. Een inhoudelijke weerlegging van haar zeepbel volgt in deel 2 nadat heel Suriname nu eerst zelf tot denken overgaat. MOC’ers moeten nu laten zien dat ze in staat zijn om zeepbellen lek te prikken, dat ze nu niet meer klaarstaan voor sprookjes, voor vlot babbelende wannabe’s.
Ter overdenking alvast
Alvast dit, in deel 2 zal ik inhoudelijk de onzinnigheden van het verhaal van Parbhoe bespreken, maar voor nu ter overdenking aan heel Suriname zodat we samen kunnen vaststellen dat het gebakken lucht is. Haar luchtbel bestaat uit 3 elementen:
1. Exchange markt
Ruim 80% van Suriname heeft niet eens voldoende geld om maandelijks rond te komen, die mensen kunnen niet eens brood kopen. Gaan die mensen dan aandelen in Surinaamse bedrijven kopen? Van die overige 20% heeft driekwart net voldoende om normaal te leven en dus ook geen geld om in aandelen te beleggen. De laatste paar procenten hebben geen exchange markt nodig om rendement te zoeken want die hebben al een “handeltje” en de paar mensen met geld die geïnteresseerd zouden zijn, zijn vaak mensen met “fout ”geld. En tja, dat geld moet zijn weg vinden, hè. Dan de andere kant van de medaille. Er zijn maar een paar bedrijven in Suriname die succesvol zijn en die zijn dan tegelijkertijd familiebedrijven die geen aandelen gaan verkopen aan vreemden. Dan de allergrootste onzin in het verhaal dat er buitenlands kapitaal makkelijk op te halen zou zijn. Alsof die kapitaalverschaffers Sinterklaas zijn en idioten zijn om hun goed geld naar kwaad geld te brengen. Rijke mensen zijn rijk omdat ze slim beleggen en investeren. Mensen die de lege comments op social media plaatsen met die duimpjes omhoog en big up onzin hebben zelf niets te maken en dus ook niets te investeren. Dit is dezelfde onzin wat Makka jaren verteld heeft over diaspora kapitaal. Suriname wordt een keer wakker.
2. Bitcoin
Bitcoin is niets anders dan een soort van valuta wat sinds 2009 steeds in prijs omhoog gaat, maar heeft vreselijke dip momenten gekend dus er zijn veel risico’s. El Salvador is niet veranderd door bitcoin. Dit is een onzinnig voorbeeld. El Salvador groeit om andere redenen en toerisme, daar heeft niets en nada met bitcoin te maken. Dat land heeft een bevolking van bijna 7 miljoen en een GDP van ongeveer USD 60 miljard. Dit is een totaal andere economie en het land krijgt stortingen van hun diaspora uit USA van ongeveer 6 USD miljard. Sinds de invoering van bitcoins heeft, maar 14% van het volk slechts 1 (!) keer met bitcoin iets gedaan. Slechts 14%, maar 1 keer!. Hoezo groot succes van hun groei!
Zij doet alsof de bitcoins voor het oprapen liggen en dat vinden Surinamers heerlijk. Ze houden van gratis geld en rijk worden zonder de oksels nat te hoeven te maken zie de hype met Suribet en casino’s en destijds achterovergeleund wachten op diaspora kapitaal. Daarom slaat het verhaal van Parbhoe aan bij die luisteraars met hun “big up” bullshit (excuses voor Frans).
Zij had inmiddels de Surinaamse Elon Musk kunnen worden met bogo bogo bitcoins, te mijnen ergens op aarde met goedkope stroom. De stroom in Suriname voor de overheid is ook niet goedkoop en dus die bogo bogo bitcoin binnenharken is een illusie.
Ter overdenking van de onzinnigheid: als het alleen ging om goedkope of gratis stroom dat leidt tot bogo bogo bitcoins (=geld) dan zouden landen als Venezuela, Rusland en Iran die te kampen hebben met economische blokkades veel van hun olie gebruiken om stroom op te wekken en daarmee bogo bogo Bitcoins binnen harken, maar dat gebeurt niet. Dus dat lucratieve is ook een fabel.
3. Fintech
Suriname hoeft helemaal geen Fintech te ontwikkelen. Dat de banken nog archaïstische systemen hebben is niet goed, maar je kunt betaalverkeer en banksystemen moderniseren, state of the art zelfs maken, met reeds bestaande technologie die overal in de wereld gebruikt wordt. De banken en Suriname hoeven alleen de grote Technology Consulting firma’s te bellen en het probleem is opgelost. Met een bevolking van 500.000 mensen en een markt met een koopkracht van de zondagse Kwatta wojo is het toch je reinste onzin om ons voor te houden dat Suriname aan Fintech ontwikkeling moet doen. Dat Parbhoe haar passie wil aanjagen is heel goed en haar talent wil ontwikkelen is aan te moedigen. Dan moet ze Champions league gaan spelen in die wereld en daar zit Suriname niet in en daar moet ze Surinamers ook geen valse hoop in geven. Als je Messi, Neymar of Mbappé bent dan ga je toch niet met Jai Hind boys of Intertappoe steggelen, maar dan ga je naar Barcelona, Real Madrid of PSG. Wat snapt Harderwijk dan niet vraag je je af?
Tot slot
Surinamers wordt wakker! Straks, na mei 2025, mag je niet meer zeggen dat je “gepakt” bent door de mooie praatjes. Als je de discussie nu ontwijkt dan word je straks ermee geconfronteerd. In deel 2 meer detail, diepte-informatie en case analyses.
Hikmat Mahawat Khan