Bitcoin wordt bijna overal ter wereld gebruikt, maar is minder bekend in Suriname. De topmannen van het Bitcoin technologiebedrijf, ‘Jan3’, hebben maandag een persconferentie belegd in de Ballroom van hotel Torarica om verandering hierin te brengen.
Het tweetal informeerde de media over hoe Bitcoin strategie het best toegepast kan worden in Suriname. Samson Mow, Chief Executive Officer van Jan3, geeft aan dat hij samen met de overheid wil kijken naar manieren waarop Bitcoin, dat bekend staat als een gedecentraliseerde digitale valuta, het best geïmplementeerd kan worden in Suriname. Bitcoin staat ook bekend onder de naam cryptocurrency.
Mow geeft aan, dat er veel meer voordelen zijn in het gebruik van de digitale munt. De Chief Operating Officer van de organisatie, Ben van Hool, geeft aan dat de gesprekken om Bitcoin meer te introduceren in Suriname, begon met gesprekken met een Surinaamse ondernemer. De mogelijkheden, die de digitale munteenheid heeft, hebben volgens de Jan3 topman veel voordelen voor de economie.
Van Hool geeft verder aan dat de Surinaamse ondernemers veel profijt kunnen halen uit werken met Bitcoin. Mow geeft aan dat er binnenkort meer gesprekken gevoerd zullen worden met de Centrale Bank van Suriname over de opkoop van de digitale munt. Er zijn al gesprekken gevoerd, maar er moet nog breedvoerig gesproken worden over de verdere aanpak.
Er zijn voorstellen vanuit Jan3 waarbij de Centrale Bank van Suriname 1% van haar reserve kan omzetten in Bitcoin. Dit zal volgens de topmannen kunnen resulteren in de tegenwerking van inflatie. “Ze kunnen simpelweg wat Bitcoin kopen en de kwaliteit van hun reserve verbeteren. Wij geloven dat het simpel te doen is, omdat Bitcoin ook een product is.”
Mow benadrukt dat er wereldwijd al producten, zoals goud, gekocht kunnen worden met de digitale munt. De CEO voorspelt dat het omzetten van de Centrale Bank reserves zal leiden tot het strategisch bevorderen van het Bitcoin gebruik in Suriname. Hij geeft aan dat er ook wat gesprekken gaande zijn met juristen. Hij zegt dat er bijvoorbeeld wetgeving gemaakt kan worden, om het gebruik van de digitale munt toegankelijker te maken in Suriname.