Boothouders van de Vereniging Belangen Boothouders Commewijne (VBBC), die het traject Meerzorg Paramaribo vice versa onderhouden, hebben keihard afgezegd voor een parade op 5 juni bij de herdenking van Hindoestaanse Immigratie.
“Ik kon de boothouders niet overtuigen”, zegt voorzitter Ann Sadi van de vereniging. Sadi geeft aan dat voorzitter Bhagwan Gangaram Panday van de subcommissie 150 jaar viering Hindoestaanse Immigratie haar gevraagd had om de boothouders te vragen om een parade te houden. “Ik heb de boothouders geprobeerd te overtuigen, maar de boothouders hebben helemaal niet gereageerd op dit voorstel.” Sadi begrijpt dat het gaat om een bijzondere dag en zij heeft geprobeerd om de leden te overtuigen, maar het mocht niet baten. De boothouders menen dat heleboel zaken vanuit de regering niet goed worden aangepakt. “We zitten met de prijsaanpassingen en met de prijs van brandstof, dus hoe kunnen ze meedoen aan de parade.”
Sadi is ook heel kritisch op de manier waarop de regering de Chinese Immigratie en Keti Koti dit jaar wil vieren, waarbij er SRD 20 miljoen is vrijgemaakt. “Het zijn bijzondere dagen en ik ben voorstander, dat deze drie dagen worden herdacht. Maar het kon op een ander manier met minder geld gedaan worden.”
Zij meent dat de moeders niet eens aan babyvoeding kunnen komen, zelfs paracetamol is zo duur, heel veel apparaten van de ziekenhuizen zijn niet meer operationeel, de koers is op de hol geslagen, dagelijks stijgen de brandstofprijzen, de prijzen van levensmiddelen in de winkels zijn schrikbarend. “Ik kan zo verder gaan, maar de regering negeert al deze zaken en kiest SRD 20 miljoen te besteden aan feestvieren.”
Volgens haar is een heel zwaar jaar tot nu toe geweest en het jaar is pas begonnen. De regering geeft aan dat er geen geld is, dus dit bedrag dat vrijgemaakt is om deze dagen te vieren doet de wenkbrauwen fronsen van de samenleving. “Aan wat stelt deze regering haar prioriteiten?”, vraagt zij zich af. Sadi zegt dat het niet zozeer om geld lijkt te gaan, maar om leiderschap. Er zijn wel fouten gemaakt in het verleden, maar het is onacceptabel wat de regering nu met de samenleving doet. De prijzen van alle lasten en voorzieningen gaan omhoog, maar de lonen blijven statisch. “Hoe lang zal de samenleving dit nog moeten pikken?”