De wereld zou veel van Inheemsen kunnen leren over een duurzame relatie met de aarde. In het kader hiervan heeft Jupta Itoewaki, voorzitter van stichting Mulokot, een Ted Talk gehouden bij de Climate Week in New York de afgelopen maand.
Stichting Mulokot is een organisatie die de ontwikkeling van de Wayanagemeenschap in Suriname ter hand neemt met verschillende projecten en activisme.
De Climate Week is een periode waarin activisten, milieu- en conservation organisaties samenkomen om de uitdagingen, bedreigingen en oplossingen voor klimaatverandering te bespreken. “Soms heel vriendschappelijk en soms in de vorm van protest”, zegt Itoewaki. De presentatie waaraan zij deelnam, ging over ‘Indigenous guardianship’. Daarin stond centraal dat de eeuwenoude harmonieuze band die Inheemse gemeenschappen met de aarde hebben, als voorbeeld kan dienen in de strijd tegen klimaatverandering. “Hoe kunnen we de aarde gaan beschermen, en hoe kunnen wij vanuit Inheems perspectief oplossingen vinden tegen climate change”, illustreert zij.
Volgens de activiste is het merkwaardig dat de westerse wereld Inheemse gemeenschappen de les wil voorlezen wanneer het aankomt op conservatie. Zij haalt aan dat veel mensen niet weten dat 80% van de biodiversiteit ter wereld in Inheems gebied is. Terwijl Inheemsen maar op 20% van de aardoppervlakte wonen. “Dus blijkbaar beschermen onze Inheemsen over de hele wereld al duizenden jaren moeder aarde. Mensen uit Europa en Amerika, waar veel van de natuur is vernietigd, komen de Inheemsen de laatste jaren vertellen hoe ze hun bossen moeten beschermen. Dat is heel merkwaardig vinden de Inheemsen, jullie die zoveel kapot gemaakt hebben en nog steeds doen, komen ons vertellen hoe wij onze bossen, planten en dieren moeten beschermen.”
Volgens Itoewaki is het tijd dat er naar de Inheemsen wordt geluisterd en om van hen te leren hoe climate change aangepakt kan worden en de wereld te beschermen tegen de gevolgen ervan. “Alles begint bij het hebben van verantwoordelijkheid, verantwoordelijkheid nemen voor je land, wijk, buurt of voor ons territorium. Respect is ook heel belangrijk. Heb respect voor de natuur, onze dieren en planten. Ga in symbiose met elkaar om, in plaats van alleen maar te denken vanuit eigen belang, of erger nog, denken vanuit geld en winst. Op de lange termijn blijkt dat geld slechts van korte duur is, want op de lange duur kost het vernietigen van onze natuur veel meer geld dan het oplevert.”
Heel erg belangrijk is dat de grondenrechten van Inheemsen worden erkend. “Pas dan kunnen we onze gebieden echt beschermen tegen derden die onze bossen komen vernietigen voor goud en hout. Dan kunnen we de Amazone beschermen en zorgen dat de aarde niet meer opwarmt, dat onze dieren en planten blijven bestaan en dat de hele wereld een kwalitatief beter leven kan en mag leiden.”
Traditionele kennis gaat volgens de activiste hand in hand met duurzaamheid. “Inheemsen hebben zoveel kennis van medicinale planten en bomen, zoveel kennis over hoe om te gaan met onze waterwegen en drinkwatervoorziening, hoe sustainable landbouw te verrichten. Allemaal kennis die we al jaren van generatie op generatie aan elkaar doorgeven. Luister naar ons, wij hebben respect voor jullie, heb ook respect voor ons dan kunnen we samen de wereld en onze natuur beter maken.”
World Wildlife Fund zegt op zijn website dat klimaatverandering wereldwijd desastreus is voor de aarde en de mens. Omdat de aarde warmer wordt, ontstaan er extreme weersomstandigheden. Door het vaker voorkomen van extreme weersomstandigheden zullen we steeds meer te maken krijgen met voedseltekorten, tekort aan drinkwater, woestijnvorming, warmer weer en overstromingen.
De Climate Week in New York is gehouden van 19-25 september 2022. Stichting Mulokot was er in partnerschap met Nia Tero, een internatioanle organisatie die erop is gericht om Inheemse gemeenschappen te ondersteunen.