Gewezen president Desi Bouterse zegt dat het niet nodig is om te praten over wat de huidige regering doet en de gevolgen daarvan te bespreken. Hij sprak dinsdag in het actualiteitenprogramma ‘Bakana Tori’. De politicus stelt dat hij zich binnen de NDP focust op de komende verkiezingen. Het werk is in zijn politieke organisatie al gesplitst, geeft hij aan.
Bouterse zegt dat de leiding van de Nationale Democratische Partij in handen is van Jennifer Geerling Simons, gewezen parlementsvoorzitter en team. Zelf zegt de voorzitter dat hij buiten het partijcentrum Ocer werkt. “Ik werk om te helpen, waar nodig en te rekruteren.”
De voorzitter geeft aan dat hij in principe niet meer achter het stuur zit. Hij verduidelijkt dat het nu zo is dat er aangepast wordt aan de huidige financieel-economische situatie. “Je kan niet blijven klagen. De situatie ligt daar.” Bouterse zegt dat het duidelijk is dat je de verwaarlozing van een aantal aspecten terugziet in de samenleving. “Je ziet de kapotte straten. Als je naar de winkels gaat, spreken de prijzen voor zich.”
De politicus zegt dat vooral jongeren worden geholpen. Verder worden er ook netwerken gelegd met bestaande organisaties om sociale projecten te draaien. De NDP is in verschillende districten bezig volgens Bouterse. Hij merkt op dat er zelf gezegd wordt dat de zaken in de media kunnen in plaats van dat de ontwikkelingen in de stilte ontplooid worden.
De NDP-topper gaf ook zijn mening over de grote politieke missers die tijdens zijn regimes zijn gemaakt in het verleden van Suriname. Hij stelt dat Suriname bijvoorbeeld het best zelf kan produceren in plaats van dure producten te importeren.
Het grote probleem volgens Bouterse, is dat vele mensen binnen vele instituten gekoloniseerd zijn in hun denken. Er moet hiervan afgestapt worden, benadrukt hij. In het verleden was het volgens de politicus ook niet makkelijk om een ommekeer te brengen in de politieke arena.
Verder sprak de gewezen president ook over het bestuur van Suriname vanaf de onafhankelijkheid. Hij stelt dat vele jongeren de politieke geschiedenis van Suriname niet echt kennen. Het gewezen staatshoofd geeft mee dat vele jongeren naar de NDP stappen voor scripties betreffende de geschiedenis en blijkt dat die niet op de hoogte zijn van bepaalde zaken uit de Surinaamse historie.