Om een gezamenlijke visie voor de ontwikkeling van Suriname te bereiken is het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe diepzeehaven in Nickerie. Middels het verstrekken van grondpapieren en het onthullen van een naambord zijn de eerste stappen gedaan voor de “Port of Nickerie” zoals de naam luidt.
De plechtigheid vond afgelopen maandag plaats op het terrein van NV Havenbeheer Suriname te Nieuw Nickerie. Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) zegt dat Havenbeheer sinds 2020 bezig was met de planning van de opzet van de Haven. De minister stelt dat het project dat al liep voor aantreden van de huidige regering omarmt is door het huidig regime. Dit omdat de haven van de grond moest vanwege de vele voordelen die het voor Suriname zal hebben.
De bedoeling is volgens Jubithana om Suriname te ontsluiten middels verbinding via andere wegen dan luchtverbindingen. “Je kijkt naar je maritiem beleid en dan zie je dat je op strategische plaatsen invulling kan geven”, legde de bewindsman uit. Hij zegt dat gekeken naar de ligging van Suriname aan de oostkust van Zuid Amerika er geen diepwaterhavens zijn aangelegd in deze regio. Dit een enorme kans is voor Suriname om in te spelen gelet op de olie en gasindustrie.
De NV havenbeheer Suriname zal deze nieuwe diepzeehaven bouwen met ondersteuning van de Phoenix Development Company en de Haven van Rotterdam, de grootste in Europa. Volgens de directeur van Phoenix, Walter Teter, kijkt het bedrijf ernaar uit de werkzaamheden te starten. Volgens minister Rishma Kuldipsingh van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie, wordt deze extra haven een nieuw middelpunt van ondernemerschap en internationale handel.
President Chandrikapersad Santokhi, die het startsein gaf door de website van de Port of Nickerie online te brengen, aan dat dit project is bekeken tegen de achtergrond van de regionale ontwikkeling. De focus ligt op het leveren van geavanceerde technologieën binnen de infrastructuur, met de bescherming van de natuur in gedachte, dus een groene en duurzame haven waar ook mangrovebossen zullen worden aangelegd. Tussen de haven en de beschermde natuur komt een bufferzone met ruimte voor ecotoerisme.
Verder komt een industriegebied waar gas dat anders zou worden afgefakkeld, verwerkt zal worden tot bruikbaar LNG-gas (Liquefied Natural Gas) voor de export. De president deelde mee dat er hiermee wordt gewerkt aan het uitfaseren van fossiele brandstof zodat Suriname in 2060 green energy neutraal zal zijn.
Leo Brunswijk, president commissaris van zegt dat de regering druk bezig is Suriname te ontwikkelen en de bouw van de Haven een duidelijk bewijs hiervan is. Hij stelt dat er gekeken moet worden naar de toekomst. “Wij zijn er nu om richting te geven aan de toekomst van onze kleinkinderen.” Hij vindt dat middels deze haven richting gegeven zal worden om het Caraïbisch gebied te bedienen. Na de bouw zal het duidelijk worden dat de wereld zal kiezen om hun containers eerder via Suriname te vervoeren merkt hij op. Dit omdat de ligging strategisch beter en voordeliger zal uitkomen.