“Er zijn heel veel uitdagingen om de branden te monitoren en onder controle te krijgen.” “De voertuigen moeten we zelf proberen in een rijdende staat te houden en ook brandstof is een probleem”, zegt waarnemend gewestelijke brandweercommandant Steven Sibelo.
Hij zegt dat vanwege de aanhoudende droogte er wel een toename van gras- en bosbranden te merken is. “Vooral in Wageningen, in het zwampgebied van Bombay.” Wat ook voor problemen zorgt, is wanneer mensen hun percelen open kappen en in brand steken. De
brandweer moet dan vaker uitrukken, terwijl dit niet hoeft als de mensen ophouden daarmee.
“We schakelen ook de politie in zodat de mensen, die het vuur hebben aangestoken, aangesproken worden.” Sibelo meent dat het niet altijd helpt, want na een tijdje wordt er weer vuur aangestoken. “We moeten blijven praten en de mensen bewust maken dat het niet goed is.”
Volgens hem kan er nog geen boete opgelegd worden, want dat is nog niet geregeld door de regering. Ook het verbranden van padiekaf en rijstvelden zorgt voor een gezondheidsprobleem, maar hierbij kan de brandweer niet veel doen. “Het is een normaal fenomeen in Nickerie, als boeren hun rijstvelden of padiekaf verbranden.” Er zijn geen huizen of gebouwen in de omgeving die beschadigd kunnen raken. “Het zorgt wel voor rookoverlast.”
De Meteorologische Dienst Suriname heeft recent voorspeld dat de droogte waarschijnlijk tot eind van het jaar zal duren. “Ik hoop dat het intussen regent en als het niet regent, dan zullen we ons best doen om de gemeenschap te dienen.” Hij waarschuwt verder de weggebruikers van de Oost-West Verbinding in dit gebied, want enkele dagen terug zijn er twee verkeersongevallen geweest vanwege de rookoverlast die het zicht van de bestuurders belemmerde op de weg. “De mensen moeten minder hard rijden en met de lichten aan.”