Op de klimaattop in Dubai hebben meer dan honderd landen hun steun betuigd aan het streven om tegen 2030 de productie van duurzame energie te verdrievoudigen. Deze ambitie is prominent aanwezig in de besprekingen van de klimaattop in Dubai.
Vandaag werd aangekondigd dat 117 van de bijna 200 deelnemende landen zich achter dit doel hebben geschaard, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Staten en het gastland de Verenigde Arabische Emiraten. Om dit doel te verankeren in het definitieve akkoord, is de consensus van alle landen vereist.
De meerderheid van de landen staat positief tegenover het bevorderen van duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, om snel een behoorlijk aandeel in de energiemix te verkrijgen. De Europese Unie hoopt hiermee het gebruik van olie, gas en kolen voor elektriciteitsopwekking aanzienlijk te verminderen. Sultan al-Jabr, voorzitter van de top, benadrukte dat een wereldwijde overeenkomst over duurzame energie “de wereld kan en zal helpen om afscheid te nemen van kolen”.
Zelfs grote uitstoters, zoals India en China, overwegen steun voor het doel. Er is wel terughoudendheid over de verplichtingen om kolen helemaal niet meer te gebruiken. Klimaatorganisaties beweren echter dat deze twee hand in hand gaan. Het streefdoel is om tegen 2030 11.000 gigawatt aan schone energie op te wekken. Momenteel komt slechts een klein percentage van het totale energiegebruik uit duurzame bronnen.
De verwachting is dat dit doel grote financiële instellingen en welvarende landen zal stimuleren om te investeren in duurzame energie. Dit geldt vooral in opkomende economieën en Afrikaanse landen waar de bevolking en de daarmee gepaard gaande energiebehoefte snel toenemen. Voor deze landen is het vaak nog een uitdaging om aantrekkelijke leningen te verkrijgen.