Politicoloog Hans Breeveld is van mening dat het goed is wanneer het volk zich bezighoudt met de politiek maatschappelijke en staatkundige structuren binnen de samenleving. Dit zei hij tijdens een lezing over de Surinaamse kiesregeling.
De wetenschapper merkt op dat de uitspraak van het Constitutioneel Hof, waarbij de Surinaamse kiesregeling niet bindend is verklaard, voor beroering heeft gezorgd. Dit is volgens hem niet alleen nationaal het geval, maar ook internationaal. Deze beroering noemt hij een positieve ontwikkeling, omdat het volk zich dan bekommert om deze zaken. Breeveld sprak afgelopen vrijdag tijdens de lezing georganisseerd door het Centraal Hoofdstembureau, die ging over de uitspraak van het Constitutioneel Hof met betrekking tot de huidige Kiesregeling.
Breeveld geeft aan dat de basis voor de belangrijkste veranderingen die in de Surinaamse kiesregeling gebracht zijn, mede te danken zijn aan de politici Johan Adolf Pengel en Jaggernath Lachmon. De politicoloog stelt dat er tal van veranderingen zijn bewerkstelligd binnen het Kiessysteem. Wat betreft de aanpassingen op het gebied van de volksvertegenwoordiging, zegt hij dat er geen uitleg is gegeven over de reden waarom er zoveel aan uitbreiding gedaan moest worden.
“Men is overgegaan tot decentralisering, maar de vraag is of het wel geleid heeft tot decentralisatie. Die vraag moet gesteld worden en of die betrokkenheid van het bestuur door het volk in de districten groter is geworden.” Breeveld zegt dat hij van mening is dat de belanghebbenden in de tijd veel te enthousiast waren met deze voornemens.
De wetenschapper geeft verder aan dat er veel wordt afgekeken van het Nederlands bestuurssysteem. Het verschil tussen Nederland en Suriname is volgens hem dat de bevolking zich in het moederland meer betrokken voelt bij hun gemeente dan in hun provincie. Die betrokkenheid komt doordat het land beter gedecentraliseerd is, meent Breeveld.
Hij stelt dat de provinciale indeling meer bestuurlijk is. De politicoloog verwijst naar gemeentehuizen in Nederland waar alles betrekking heeft op de gemeente van zo een gebied. De districten en ressorten in Suriname daarentegen, zeggen de samenleving volgens de wetenschapper niet veel. “Vele mensen weten niet eens in welk ressort ze wonen, maar wel in welk district. Misschien moet dat ook consequenties hebben voor die indeling en die vertegenwoordiging.”
Breeveld merkt op dat het belang van het algemeen kiesrecht in het verleden is ingezien. De beperkingen zijn weggewerkt, maar niet helemaal in het voordeel van de samenleving. Wat nu belangrijk is bij komende verkiezingen, is hoeveel stemmen er nodig zijn voor een zetel. Hij stelt ook dat etniciteit altijd een rol zal spelen binnen de verkiezingen.
Volgens Breeveld is het daarom belangrijk om te weten dat toen bekend werd dat slechts een advocaat in het land het verzoek mag doen om de Kiesregeling te toetsen, dit gedaan is door de jurist Serena Muntslag-Essed. De politicoloog merkt op dat het soms belangrijk is dat mensen de durf en initiatieven nemen om zaken aan te kaarten en te doen.